Barion Pixel
  

Zöld tea az egészség szolgálatában



Több koffeint tartalmazhat, mint a kávé, és hosszabban is tart a hatása. A zöld tea, mint élvezeti szer számos jótékony hatással is rendelkezik.

A tealevelet szolgáltató növény, a teacserje (Camellia sinensis) Ázsia trópusi területein honos. Fő termesztői Kína, India, Srí Lanka és Japán, azonban manapság Afrika és Dél-Amerika egyes területein is termesztésbe vonták. A termesztett példányokat a könnyebb betakarítás érdekében 1–1,5 méter magas cserjévé vágják vissza, amelyekről 7–10 naponta gyűjtik a fiatal hajtásokat és leveleket. Ezt követően a leveleket alapvetően kétféle kezelésnek vethetik alá. Az egyik eljárás során a leveleket fonnyasztják, fermentálják, ami során a jellegzetes illatú és ízű fekete teát kapjuk.

A jelen cikkben górcső alá vont zöld teát egy másik eljárással készítik. A leszedett tealeveleket azonnal, 70 °C-on szárítják, ezzel megelőzve az enzimatikus bomlást. Az így kezelt levelekből készült tea zöldessárga színű, szagtalan, fanyar, kesernyés ízű.

 

Élénkítő hatás

 

A zöld tea legfőbb, a hatásért felelős tartalomanyaga a valószínűleg mindenki számára ismerős koffein, amelyet 1–5%-nyi mennyiségben is tartalmazhat a növény.

 

Koffeintartalom
• Egy csésze teában akár 110 mg
• Egy csésze kávé 80–100 mg
• Egy átlagos energiaital 40–80 mg

Ennek köszönhető élénkítő, fizikai és szellemi teljesítőképesség növelő hatása, amelyet fáradtságérzet és kimerültség leküzdésében aknázhat ki a fogyasztó. Magas koffeintartalma ellenére a kávéval ellentétben a tea koffeinhatása nem hirtelen jelentkező, lökésszerű, sokkal inkább elnyújtott, órákon át kitartó, ami a teában található egyéb komponensek a koffein felszívódását gátló hatásával magyarázható.

Amennyiben az élénkítő hatás elérése a cél, úgy egy adag zöld tea kb. 2 g tealevélből 1,5–2,0 dl forró vízzel történő 2–4 perces forrázással majd áztatással készíthető, amelyet napi 3–5 alkalommal fogyaszthatunk. Egy másik – ámde talán kevésbé élvezetes – beviteli forma lehet, a növény őrleményét tartalmazó kapszula fogyasztása. A tea, ezáltal a koffein túladagolása (átlagos embernél 300 mg fölötti dózis egyszerre) remegéshez, izgatottsághoz, izzadáshoz, álmatlansághoz, de akár hányáshoz, görcsökhöz és szívritmuszavarhoz is vezethet.

Mivel a teacserje levele koffeint tartalmaz, gyermekek részére megfelelőbbek az élénkítő hatással nem rendelkező teák (pl. gyümölcsteák, rooibos). A zöld és fekete tea ellenjavallt továbbá szívbetegségben (magas vérnyomás, szívritmuszavar) gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek, valamint pajzsmirigy-túlműködés esetén. Mivel a koffein átjut a placentán és kiválasztódik az anyatejbe, terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a zöld tea (és egyéb koffein tartalmú termék) fogyasztása. Fontos megjegyezni, hogy a zöld tea élénkítő hatása miatt csökkentheti a nyugtatók/altatók hatását.

 

A cseranyag jelentősége

 

Míg a fekete teában a fermentálás során jelentősen lecsökken a cseranyagtartalom, addig a zöld tea nagy mennyiségben, akár 5–30%-ban is tartalmazhat cserzőanyagokat. Ezen vegyületek enyhe összehúzó hatással rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően a zöld tea eredményesen használható kisebb szájüregi sebek kezelésére, valamint enyhe gyomor- és bélhurut enyhítésére. Hasmenésgátlás céljából a teafüvet 10–15 percig tartó áztatással érdemes kivonni, így maximalizálva a cseranyagok kioldódását. Az így készült kivonatból napi 2-3 alkalommal is fogyaszthatunk. Fontos megjegyezni, hogy a cserzőanyagok számos gyógyszeranyag és a kétértékű fémionok (kalcium, magnézium) felszívódását gátolhatják.

Egyéb hatások

A zöldteafogyasztás pozitív hatásainak talán egyik legmeggyőzőbb bizonyítékai a Japánban és Kínában folytatott epidemiológiai vizsgálatok, miszerint a teafogyasztók körében kisebb százalékban voltak megfigyelhetők gyomor-bélrendszeri daganatos megbetegedések. Egy másik, Japán tanulmány alapján pedig kimondható, hogy a rendszeres zöldtea-fogyasztók körében a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága is alacsonyabb. A jelenség magyarázata a zöld teában megtalálható nagy mennyiségű polifenolos anyagokban rejlik. Ezen vegyületek közül gyógyászati szempontból a legfontosabb az epigallockatechin-gallát (EGCG) amely jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Egészségünk megőrzése céljából azonban érdemes megválogatni, milyen formában alkalmazzuk a teát. Habár a piacon számos zöldteakivonat-tartalmú termék kapható, talán mégis érdemesebb egy csésze frissen főzött tea mellett döntenünk. A kivonatokat tartalmazó termékek egy részében ugyanis a növény alkoholos kivonata található, így belátható hogy a megszokott vizes kivonattal ellentétben más összetevők fordulnak elő a termékekben, így a hatásuk is más, mint egy csésze forró italé.

Látható tehát, hogy a zöld tea mindamellett, hogy értékes élvezeti szer, számos jótékony élettani hatással is rendelkezik, valamint fontos szerepet játszhat egészségünk megőrzésében.
Egészségünkre!

 

Forrás: Galenus / Dr. Zomborszki Zoltán Péter gyógyszerész doktorandusz

 


Tetszett a cikk?
 

2022. augusztus 29.

Hasonló cikkek

HPV-oltás – átfogó, közérthető útmutató 2025 őszére

A humán papillomavírus (HPV) rendkívül elterjedt; bizonyos típusai nemi szervi szemölcsöket, mások daganatos elváltozásokat okozhatnak (pl. méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, pénisz-, valamint egyes fej-nyaki daganatok). A védőoltás a leghatékonyabb megelőző eszköz – minél előbb kerül beadásra, annál jobb. Magyarországon a 7. évfolyamos lányok és fiúk számára az iskolai kampányban önkéntes és térítésmentes a vakcina, szülői beleegyezéssel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 15.

Higiéniai szokások az iskolában – hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?

Az iskolakezdés minden évben új kihívásokat jelent a gyerekek és a szülők számára. A közösségbe kerülés vagy a hosszabb szünet utáni visszatérés együtt jár azzal, hogy a gyerekek sokkal több kórokozóval találkoznak, mint otthon. A megfázások, fertőzések és gyomor-bélrendszeri betegségek gyakran az iskolai közösségekben terjednek a leggyorsabban. A jó hír, hogy megfelelő higiéniai szokásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető – ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közös odafigyelése szükséges.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Szőlőmag – a természetes szuperantioxidáns

A szőlőmag nem csupán a borkészítés mellékterméke: a természet egyik igazi kincse. Magas antioxidáns-tartalma és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ez az apró mag igazi szuperételnek számít. Miért érdemes rendszeresen fogyasztani? Íme, a legfontosabb egészségügyi előnyei.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!