Barion Pixel
  

Táplálkozási ABC: Tápanyagok



 

Mit nevezünk tápanyagnak?

A tápanyagok nélkülözhetetlenek az életünkhöz, a növekedésünkhöz, fejlődésünkhöz. A különböző tápanyagok a táplálékkal jutna be a szervezetünkbe, hogy részt tudjanak venni testünk felépítésében, szervezetünk működésében. Az életműködésünkhöz és az anyagcsere-folyamataink szabályzásához elengedhetetlenül szükségesek a tápanyagok.

 

A tápanyagok fajtái

A tápanyagokat három csoportba soroljuk:  testépítő anyagok (fehérjék, ásványi anyagok, víz, keményítő, cukrok), energiaforrások (fehérje, zsír, szénhidrát) és biokatalizátorok (vitaminok, ásványok, enzimek).

Egy másik megközelítésből két részre oszthatjuk őket: energiát szolgáltatók (kalorigének) és az energiát nem szolgáltatók (non kalorigének).

A kalorigének közé soroljuk a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, amelyek egyszerű cukorrá alakulnak, a non kalorigének csoportja pedig a vitaminokat, ásványi sókat, vizet tartalmazza.

 

Feltételek

A sportolók jól tudják, hogy ahhoz, hogy az adott (sport)teljesítményükhöz képest fejlődést érjenek el, három alapfeltételnek kell megfelelniük: Először is fontos a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel. Ehhez jönnie kell a megfelelő mértékű edzésterhelésnek, és nem elhanyagolható a pihenés sem.

Ha valaki nem akar sportolni, csupán egészségi színvonalának megtartása a cél, illetve azon javítani szeretne, akkor is figyelnie kell arra, hogy milyen tápanyagokkal élteti testét. Ha nem megfelelő minőségű „ételekkel” látjuk el szervezetünket, akkor az „eredmény” is ahhoz illő lesz! Nemhiába mondják: „Az vagy, amit megeszel!”

 

Mit nevezhetünk „élelmiszernek”?

Azt talán többen is sejtik, hogy nem azt, amit a hétköznapi életben annak hívunk! Ha e szót elemeire bontjuk – csodálatos a magyar nyelv! - , már ott is van a válasz! – Ami élettel tölti meg a testünket! Erre pedig leginkább a természetben előforduló tápanyagok az alkalmasak.

Az élelmiszerek biológiai értékét a tápanyag-tartalom határozza meg. S minél jobban fokozza szervezetünk ellenálló-képességét, tolja ki az öregedést, segíti elő a beteg szervezet gyógyulását, avagy fokozza a szervezet fejlődését, annál nagyobb a biológiai érték.

 

A folytatásban a fehérjékről lesz szó.

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

 

(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)

 

 


Tetszett a cikk?
 

2017. szeptember 21.

Hasonló cikkek

Pollenallergia és szénanátha: Mit tehetsz a tünetek ellen?

A tavaszi és nyári hónapok sokak számára nemcsak a kellemes időjárást, hanem az állandó tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést is jelentik. A pollenallergia, vagy más néven szénanátha, világszerte emberek millióit érinti. De vajon mit lehet tenni a kellemetlen tünetek ellen? Hogyan lehet csökkenteni az allergiás reakciókat természetes módszerekkel és életmódbeli változtatásokkal? Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb megoldásokat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Patikai fényvédők: Mikor és hogyan használd őket tavasszal?

A tavaszi napsütés egyre erősebb, és bár sokan csak a nyári hónapokban gondolnak a fényvédelemre, a megfelelő fényvédő használata tavasszal is elengedhetetlen. Az UV-sugárzás ilyenkor is károsíthatja a bőrt, felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat, és növelheti a bőrrák kockázatát.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Női hormonháztartás egyensúlyban: PMS és menopauza kezelése

A női hormonrendszer folyamatos változáson megy keresztül az élet során. A premenstruációs szindróma (PMS) és a menopauza olyan hormonális állapotok, amelyek jelentős hatással lehetnek a közérzetre, a hangulatra és az általános egészségre. A megfelelő életmódbeli változtatások, természetes kiegészítők és orvosi kezelések segíthetnek enyhíteni a tüneteket és támogatni a hormonháztartás egyensúlyát.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!