Barion Pixel
  

Homoktövis – Ehetjük, ihatjuk, s még magunkra is kenhetjük!



 

A homoktövis Ázsiából és a Himalája lejtőiről indult el meghódítani a világot. Magyarországon is őshonos. Régebben a Szigetközben találkozhattunk hatalmas állományaival. Kétlaki, sarjképes, lombhullató, cserje vagy fa formájában nő. Védettnek számít, így a szabadon élő növény begyűjtése tilos.

 

Népies neve „ezüsttövis”, „fűzőtövis”, illetve „homokfa”. Ahogyan nevéből is látszik, szereti a homokos területeket: a tengerpartok homokdűnéit, a homoktalajt, de remekül megél a patak- és folyóhordalékon is. Hazánkban is a Duna és a Dráva folyók homoktalajait választotta otthonául.

 

„A homoktövis bogyói a szuperételek sorát erősítik, mivel nagy koncentrációban tartalmaznak tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, szerves savakat, beleértve flavonoidokat, aminosavakat, fenolokat. A homoktövis jótékony hatásai miatt kiérdemelte a szuperfood címet.” 

- tudtam meg Felföldi Melittától.

 

A gasztronómiai tanácsadó elmondta, hogy a homoktövis szedésének nehézsége megemeli a leszedett bogyók és az abból készült termékek árát, ugyanis rengeteg emberi munkára van szükség a begyűjtéséhez.

 

A termés augusztus végétől szeptember elejéig érik be. Ekkor még kissé savanykás az íze, ám ha már kicsit megcsípte a dér, akkor édesebbé válik.

A szüret a szüretelőktől rengeteg türelmet, kitartást és fájdalomtűrő-képességét kíván. Számtalan kísérletet tettek már a homoktövis bogyóinak gépek segítségével történő begyűjtésére, de mindeddig komoly eredmény és sikerek nélkül.

 

Ráadásul a bogyókat minél hamarabb fel kell dolgozni a leszedés után (vagy hőtőkamrában tárolni), mert igen gyorsan romlik. A frissen leszakított gyümölcsöt állagromlás kockázata nélkül +5-10°C-os tárolóban is csak 1-2 napig tárolhatjuk. A termés jellegzetessége, hogy feldolgozott állapotban is megőrzi kedvező tulajdonságait és rendkívüli gyógyító erejét.

 

Hogy mitől is számít „szupergyümölcsnek”? Mert igen széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét. A növény termése, levele és magolaja is hasznos – gyógyászati szempontból. A gyógyszeripar a húsát és a magjából préselt olajat használja fel alapanyagként fájdalomcsillapító, fekélyekre kenőcs, sugárártalom elleni szerek, nőgyógyászati gyulladás gátlók készítéséhez, valamint arckrémek és fogkrémek összetevőjeként.

 

Olaja nagy koncentrációban tartalmaz A, B1, B2, B6, D, E, F, K, P vitamint, valamint béta-karotint, folsavat, szerves savakat, csersavat, ásványi sókat, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, rezet, szelént, mangánt, káliumot, Omega –3, 6, 9 zsírsavakat. Forrása az omega-7 zsírsavnak is! Ez nagyon ritkán fordul elő a természetben, a homoktövis viszont 40 %-ban tartalmazza!

„Nem lehet túladagolni még a zsírban oldódó vitaminjait sem – az csak a szintetikus zsírban oldódó vitaminkapszulák szedésénél lehetséges – és nincsenek mellékhatásai a gyógyító gyümölcs fogyasztásának.” – hangsúlyozta Felföldi Melitta – „Fogyasztása viszont nem ajánlott várandós hölgyeknek és szoptató anyukáknak, illetve 12 év alatti gyermekeknek. Ezen kívül nem tanácsos fogyasztani akut bél- és epehólyag gyulladás, hasnyálmirigy megbetegedés, véralvadási zavarok, és alacsony vérnyomás esetén.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/11/30/homoktovis-ehetjuk-ihatjuk-s-meg-magunkra-is-kenhetjuk/


Tetszett a cikk?
 

2019. november 30.

Hasonló cikkek

MRSA – A szuperbaktérium, mely ellenáll az antibiotikumoknak

„A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni” című cikk után külön figyelmet szenteltem az említett anyagban szereplő „Staphylococcus aureus”-nak, mely után több olvasó jelezte, hogy kíváncsi az „MRSA”-ra is, amiről korábban csak érintőlegesen szóltam. Ezért jöjjön most ez a baktérium és nézzük meg, miért is nevezik "szuperkórokozónak" és hogyan védekezhetünk ellene?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Hasfájás: Mi okozza, hogyan csillapítható és mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha már a múltkor szót ejtettem a fogfájásról és fejfájásról, következzen most a hasfájás, amire szintén ajánlott felkészülni, ha nyaralni indulunk – és „úgy egyébként is”. Ez a panasz bármely életkorban előfordulhat. Lehet enyhe, múló kellemetlenség, de akár súlyos betegség jele is. A has több szervet is magába foglal, ezért a fájdalom okának pontos megállapítása olykor nem egyszerű. Cikkemben bemutatom a leggyakoribb kiváltó tényezőket, a fájdalom csillapításának lehetőségeit, és azt is, mikor nem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Fejfájás: Okai, típusai és hatékony csillapítási módjai

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, mely kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet. Változó intenzitású és jellegű lehet: néha tompa nyomásként, máskor éles, lüktető fájdalomként jelentkezik. Bár legtöbbször ártalmatlan, néha komolyabb probléma tünete is lehet. Fontos megérteni, mi állhat a hátterében, és hogyan enyhíthetjük hatékonyan. Főként fontos ez most, ahogy egyre többen indulnak útnak, hogy megérdemelt nyári pihenőjüket élvezzék.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!