Barion Pixel
  

Erre is érdemes figyelni az ünnepi készülődés során



 

Illatok, ízek és krémek

 

Akár a lakás illatosításához használjuk párologtatóban, akár a bőrünkre kenjünk, vagy a süteményekben fogyasztjuk, bizonyos fűszerek sajnos allergiás reakciót okozhatnak. Van, akit az illatosító miatt tüsszögő és/vagy köhögő rohamok kínoznak, nehézlégzése jelentkezik, de akár asztmás roham is kialakulhat. A krémekben található illatanyagok bőrpírt, kiütést, viszketést okozhatnak. Az ételekben elfogyasztva pedig főként gyomor- és hasi panaszok jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél, de súlyos esetben anafilaxia is kialakulhat.

 

Sok a nem diagnosztizált érintett

 

Aki allergiára hajlamos, vagy ekcémás a bőre, különösen fontos, hogy figyeljen az esetleg megjelenő reakciókra – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Ekcémás gyermekeknél megfigyelték, hogy a perubalzsam, természetes és mesterséges vanília fogyasztásának hatására a vizsgált 11 gyermekből 9-nél okozott ekcémás reakciót, egy esetben pedig Quincke-ödémát.

Egy 2011-es cikk szerint a fűszerallergia 10 ezer felnőttből 4-13-at érint, azonban a kutatók azt is kiemelték, hogy az előfordulása minden bizonnyal jelentősen aluldiagnosztizált. A probléma felismerése sok esetben nehéz, a kivizsgálást könnyen tévútra viheti például a tünetek egyéb ételintoleranciához, allergiához való hasonlósága, de megbízható tesztekre is szükség van ahhoz, hogy a kiváltó okot pontosan meg lehessen állapítani. 

 

Ezek okozzák a legtöbb panaszt

 

A fűszerek és illatanyagok közül a legtöbb panaszt a fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika okozza. Allergia esetén a tünetek csak akkor szűnnek meg, ha a beteg kerüli az allergént. Nem fogyasztja, nem használ allergén tartalmú kozmetikumokat. A helyzetet nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.

Az élelmiszerek, illatosítók és tusfürdő, testápoló készítmények mellett figyelni kell még fogkrémekre és gyógyhatású készítmények összetevőire is. Fűszerallergia esetén sok esetben épp a természetes, natúr összetevőket  – például gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt is gyakran használt fahéjat, vagy szív- és érrendszer egészségét támogató fokhagyma kivonatot – tartalmazó termékek okoznak panaszt.

 

 

Forrás: Galenus / Budai Allergiaközpont


Tetszett a cikk?
 

2021. december 23.

Hasonló cikkek

Ismét számítógépeket adományozott a PatikaPlus

A PatikaPlus Gyógyszertárak 40 db DELL felújított számítógépet, 40 db Samsung monitort, valamint a gépek használatához szükséges eszközöket (tápkábeleket, billentyűzeteket, egereket) adományozott a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumnak.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 11. 27.

Visszatérés az edzőterembe: okos, kíméletes újraindítás

Hogyan támogasd a könnyebb visszaszokást: terhelés, rutin, magnézium, izotóniás italok, fehérjék.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 11. 24.

Atópiás dermatitis télen: fellángolások megelőzése, patikai rutin

A hideg, száraz levegő, a fűtött szobák alacsony páratartalma és a vastag, izzasztó ruházat mind kedveznek az atópiás dermatitis (ekcéma) fellángolásainak. Jó hír: következetes bőrgát-ápolással, okos ruházat- és mosási szokásokkal, valamint célzott gyulladáscsökkentő kezeléssel a téli időszak is jól menedzselhető.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 11. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!