Barion Pixel
  

Ananász – A sokoldalú, téli vitaminforrás



 

 

Az ananász fogyasztása leginkább frissen ajánlott, hiszen a konzerválás során veszít vitamin- és tápanyagértékéből. Konzerv alakban a cukormentes változatot válasszuk, ha mégis szükségünk van rá, és máshogy nem jutunk hozzá a gyümölcshöz, pl. sütemények, bólék készítésekor. Rostanyagtartalma segíti a telítettségérzés kialakulását, így a fogyókúrás étrendeknek is gyakori szereplője.

 

További „erényei” még a következők:

 

  • Az ananász hatékony antioxidáns: rendkívül gazdag C-vitaminban (100 grammja fedezi napi szükségletünk 80%-át), és többek közt bővelkedik mangánban is (46%), mely hatékonyan felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel. Tartalmaz még B6 és E-vitamint, folsavat, káliumot, béta-karotint.
  • Javítja az emésztést: ezért a tisztítókúrák gyakori alapanyaga. A friss, nyers ananász bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely megkönnyíti az állati eredetű fehérjék lebontását a szervezetben. (A konzervananászban nem található meg a hőkezelés negatív hatása miatt.)
  • A bromelain gyulladáscsökkentő hatású is: emellett védő és tisztító hatást gyakorol a keringési rendszerre. Erősíti az immunrendszert. A gyümölcsből kivont koncentrátuma enyhíti pl. az ízületi vagy az arcüreggyulladást. Köhögéscsillapító hatása szintén ismert.
  • Vizelethajtó (ödémacsökkentő) hatás: káliumforrásként az ananász hatékonyan részt vesz a retenció (vízvisszatartás) elleni küzdelemben, így ödéma kezelésére is ajánlott. Segíti továbbá a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.

 

Egyik finom, másik még finomabb

 

Számos fajtája ismert, de hazánkban leginkább a Cayenne ananász kapható. Ez fényes héjú, nagyméretű gyümölcs, halványsárga húsú, lédús, közepes cukortartalmú. Guyanából származik, innen a neve is (Cayenne Francia Guyana fővárosa).

 

Ismert még a Victoria ananász, mely Réunion szigetéről származik. Színe összességében sötétebb a többinél. Kisméretű, lédús, aranyszínű héjjal, élénksárga hússal rendelkező gyümölcs. Cukortartalma magas. Létezik még vörös héjú, vörös húsú, finom édes ananász is. Ez utóbbiak csak elvétve kaphatók a nagyobb élelmiszer-áruházakban.

 

A trópusokon az ananászlé erjesztése útján készítik a nanaja nevű likőrt és kedvelt szeszesitalt.

 

 

(Forrás: Galenus)


Tetszett a cikk?
 

2018. november 07.

Hasonló cikkek

HPV-oltás – átfogó, közérthető útmutató 2025 őszére

A humán papillomavírus (HPV) rendkívül elterjedt; bizonyos típusai nemi szervi szemölcsöket, mások daganatos elváltozásokat okozhatnak (pl. méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, pénisz-, valamint egyes fej-nyaki daganatok). A védőoltás a leghatékonyabb megelőző eszköz – minél előbb kerül beadásra, annál jobb. Magyarországon a 7. évfolyamos lányok és fiúk számára az iskolai kampányban önkéntes és térítésmentes a vakcina, szülői beleegyezéssel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 15.

Higiéniai szokások az iskolában – hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?

Az iskolakezdés minden évben új kihívásokat jelent a gyerekek és a szülők számára. A közösségbe kerülés vagy a hosszabb szünet utáni visszatérés együtt jár azzal, hogy a gyerekek sokkal több kórokozóval találkoznak, mint otthon. A megfázások, fertőzések és gyomor-bélrendszeri betegségek gyakran az iskolai közösségekben terjednek a leggyorsabban. A jó hír, hogy megfelelő higiéniai szokásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető – ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közös odafigyelése szükséges.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Szőlőmag – a természetes szuperantioxidáns

A szőlőmag nem csupán a borkészítés mellékterméke: a természet egyik igazi kincse. Magas antioxidáns-tartalma és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ez az apró mag igazi szuperételnek számít. Miért érdemes rendszeresen fogyasztani? Íme, a legfontosabb egészségügyi előnyei.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!