Barion Pixel
  

A télen is energiát adó datolya



 

 

Milyet válasszunk?

 

A meleg égövből származó, elsősorban Észak-Afrikában, de pl. Izraelben, Jordániában, Szaúd-Arábiában, az európai térségből pedig Spanyolországban, Dél-Olaszországban, Görögországban is termesztett datolyának nagyszámú változata létezik. Európában főleg a tunéziai és algériai (királynőnek is nevezett) „deglet nour” keresett – puha húsa és mézédes íze miatt -, de a Jordániában és Izraelben termesztett „medjoul” fajta is kedvelt (húsosabb, bár magasabb cukortartalmú). Hazánkban a datolyát főleg szárított formában fogyasztjuk, de kezd elterjedni a frissen történő árusítása is.

Vásárlásakor a barna színű, puhát, sima, fényes héjút válasszuk. De gondoljunk arra, hogy szép, fényes külleme glükóz szirup bevonatának  is betudható lehet, mely lágy és étvágygerjesztő hatást kelt. Lehetőleg olvassuk el a datolyán lévő címkét, és a természeteset, a szirupmenteset válasszuk.  A szárított datolya jó választás, mert gondosan kezelve csomagolják, sokáig (akár egy évig is) eltartható, és a friss gyümölccsel szinte azonos a tápértéke.

 

Ha frisset vásárolunk

 

December-január környékén több helyen kapható friss datolya, mely az ünnepeken gyakran kedvelt, különleges gyümölcs. Ha ilyet vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy a datolyák egyforma nagyságúak, száraz foltoktól mentesek, érettek legyenek. Ha nem használjuk fel rögtön a gyümölcsöt, tároljuk hűtőben (kb. 1 hétig áll el), de lehetőleg fogyasszuk el minél előbb.  A friss datolya megízlelve édesebb, puhább, mint a szárított, enyhe fanyar ízzel vegyítve. Víztartalma is nagyobb, viszont cukor- és ásványi anyag koncentrációja alacsonyabb, mint az aszalté. A friss gyümölcs fogyasztható magában, desszertként, vagy felhasználható pld. friss gyümölcssalátában, de szárnyasok, halak mellé, szószok, raguk készítésekor, vagy sajttálak, édességek kiegészítőjeként is nagyon ajánlott.

 

Milyen tápanyagokat tartalmaz?

 

  • A füge után a datolya az egyik legrostosabb szárított gyümölcs, közel 8%-os rosttartalommal, így kiváló többek közt a bélmozgás szabályozására is.
  • Jó vas- és magnézium-forrás – e két ásványi anyag gyakran hiányzik az olyan személyek táplálkozásából, akik pl. kevés húst, vagy teljes kiőrlésű gabonaféléből készült terméket fogyasztanak, így nekik különösen ajánlott.
  • A datolya kálium tartalma miatt elősegíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítását, de hat pld. izomgörcsök ellen is.
  • Vitaminokban (A1-, B1-, B2-, B3-, B5) is gazdag.

 

További hasznos tudnivalók róla

 

  1. Sportot kedvelőknek: a datolyát magas cukortartalma miatt, gyors energiaforrásként, erőnlétet növelő tulajdonságáért különösen előnyben részesítik azokban a sportágakban, melyek hosszantartó erőfeszítést igényelnek (gyaloglás, biciklizés, síelés stb.). Kitartó túrázóknak is ajánlott, könnyen magunkkal vihetünk belőle.
  2. Fogyni vágyóknak: a datolya magában történő fogyasztása, magas glikémiás indexe (vércukorszintre gyakorolt hatása) miatt kerülendő az étkezések közötti időben, mert a glikémiás csúcsok elősegítik a nassolás iránti vágyat, a zsírok raktározódását – figyelmeztetnek a táplálkozási szakemberek.
  3. Ünnepi alkalmakra: nagyon finom, különleges datolyás sütemény, torta készíthető belőle, változatos receptek alapján. A főétkezések végén „meglepetés desszertnek” tálalhatjuk fel.

 

(Forrás: Galenus)


Tetszett a cikk?
 

2019. január 03.

Hasonló cikkek

MRSA – A szuperbaktérium, mely ellenáll az antibiotikumoknak

„A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni” című cikk után külön figyelmet szenteltem az említett anyagban szereplő „Staphylococcus aureus”-nak, mely után több olvasó jelezte, hogy kíváncsi az „MRSA”-ra is, amiről korábban csak érintőlegesen szóltam. Ezért jöjjön most ez a baktérium és nézzük meg, miért is nevezik "szuperkórokozónak" és hogyan védekezhetünk ellene?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Hasfájás: Mi okozza, hogyan csillapítható és mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha már a múltkor szót ejtettem a fogfájásról és fejfájásról, következzen most a hasfájás, amire szintén ajánlott felkészülni, ha nyaralni indulunk – és „úgy egyébként is”. Ez a panasz bármely életkorban előfordulhat. Lehet enyhe, múló kellemetlenség, de akár súlyos betegség jele is. A has több szervet is magába foglal, ezért a fájdalom okának pontos megállapítása olykor nem egyszerű. Cikkemben bemutatom a leggyakoribb kiváltó tényezőket, a fájdalom csillapításának lehetőségeit, és azt is, mikor nem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Fejfájás: Okai, típusai és hatékony csillapítási módjai

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, mely kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet. Változó intenzitású és jellegű lehet: néha tompa nyomásként, máskor éles, lüktető fájdalomként jelentkezik. Bár legtöbbször ártalmatlan, néha komolyabb probléma tünete is lehet. Fontos megérteni, mi állhat a hátterében, és hogyan enyhíthetjük hatékonyan. Főként fontos ez most, ahogy egyre többen indulnak útnak, hogy megérdemelt nyári pihenőjüket élvezzék.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 19.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!