Barion Pixel
  

Szőlő – az ősz édes antioxidáns forrása



 

Ahogy beköszönt az ősz, a piacok és kertek tele lesznek lédús, édes szőlőfürtökkel. A szőlő nemcsak ínycsiklandó csemege, hanem igazi vitamin- és antioxidáns-bomba, amely számos jótékony hatással van szervezetünkre.

 

A szőlő tápanyagtartalma és egészségügyi előnyei

 

Rostokban gazdag
A szőlő héja és magja is rostokat tartalmaz, melyek segítik az emésztést, hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez és elősegítik a teltségérzet kialakulását.

 

Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik

C-vitamin: erősíti az immunrendszert és támogatja a sejtek védekezését az oxidatív stresszel szemben.

K-vitamin: szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében.

B-vitaminok (B1, B2, B6): támogatják az idegrendszert és az energiatermelést.

Kálium és magnézium: a szív- és érrendszer, valamint az izmok egészségét segítik.

Vas: támogatja a vérképzést és az oxigénszállítást.

 

Erős antioxidáns hatás
A szőlőben található flavonoidok és antocianinok erős antioxidánsok, melyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat és támogathatják a szív- és érrendszer egészségét.

 

Energiapótló gyümölcs
Természetes cukortartalma gyors energiát biztosít, így sportolás vagy hosszú napok során remek választás lehet. Rosttartalma miatt a vércukorszintet lassabban emeli, így kiegyensúlyozottabb energiát ad.

 

Hogyan fogyasszuk a szőlőt?

Frissen – lédús csemege, mely önmagában is élvezet.

Gyümölcssalátában vagy turmixban – könnyű, vitaminban gazdag reggeli vagy desszert.

Aszalva – szőlőmagban és antioxidánsokban koncentráltabb, ideális egészséges nassolnivalónak.

Mustként vagy bor formájában – a szőlő ízét és tápanyagait különleges módon élvezhetjük (mértékkel fogyasztva).

 

Gyógyszertári alternatívák szőlő hiányában

Ha valaki nem tud friss szőlőt fogyasztani, vagy nem jut hozzá rendszeresen, gyógyszertári készítményekkel pótolhatja a legfontosabb tápanyagokat.

 

C-vitamin tabletták – az immunrendszer támogatására.

Magnézium- és káliumpótlók – a szív és az izmok egészségéhez.

Vas- és folsav-készítmények – a vérképzés támogatására.

Antioxidáns komplexek (pl. resveratrol, A-, E-vitamin) – a szőlő antioxidáns hatásainak pótlására.

Rostkészítmények – az emésztés és a bélflóra támogatására, ha nem fogyasztunk elég gyümölcsöt.

 

A szőlő az ősz édes, vitaminban és antioxidánsokban gazdag gyümölcse. Fogyasztása támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, segít fenntartani a szív- és érrendszer egészségét -  és gyors energiát biztosít. Ha pedig nem mindig érhető el friss gyümölcs, a PatikaPlus Gyógyszertárban kapható vitamin- és ásványianyag-készítmények segíthetnek a pótlásban, hogy a szervezetünk minden szükséges tápanyagot megkapjon.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. szeptember 08.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!