Barion Pixel
  

Szilva – az ősz vitaminban gazdag gyümölcse



 

Ahogy beköszönt a szeptember, megjelenik a piacokon és a kertekben az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse, a szilva. Nemcsak ízletes és sokféleképpen felhasználható, hanem valódi „természetes gyógyszerként” is tekinthetünk rá. Fogyasztásával rengeteg vitamint és ásványi anyagot vihetünk be szervezetünkbe, melyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

 

A szilva tápanyagtartalma és jótékony hatásai

 

Rostokban gazdag
A szilva egyik legismertebb tulajdonsága, hogy támogatja az emésztést. Magas rosttartalma elősegíti a bélrendszer megfelelő működését, rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a székrekedés megelőzéséhez. A szárított szilva különösen hatékony természetes hashajtóként ismert.

 

Vitaminokban bővelkedik

C-vitamin: erősíti az immunrendszert, segíti a vas felszívódását, támogatja a bőr és a kötőszövetek egészségét.

A-vitamin és béta-karotin: védi a szemet, segít a látás megőrzésében, hozzájárul a bőr szépségéhez.

K-vitamin: szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségében.

B-vitaminok: támogatják az idegrendszert, fokozzák a koncentrációt és az energiaszintet.

 

Ásványi anyag forrás

Kálium: szabályozza a vérnyomást és támogatja a szív egészségét.

Magnézium: segít az izmok, az idegek működésében, hozzájárul a stressz csökkentéséhez.

Vas: nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az oxigén szállításához a szervezetben.

 

Erős antioxidáns hatás
A szilva sötétkék, lilás színét a benne található antocianinok adják. Ezek természetes antioxidánsok, amelyek védik a sejteket az öregedésért és a betegségek kialakulásáért felelős szabad gyököktől. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát.

 

Energiát ad
Természetes gyümölcscukrai révén gyors energiát biztosít, ugyanakkor rostjai miatt nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Sportolóknak és diétázóknak is jó választás lehet.

 

Hogyan fogyaszthatjuk?

Frissen – ropogós, lédús formában a legegészségesebb.

Aszalva – töményebb a rost- és energiatartalma, kiváló egészséges nassolnivaló.

Lekvárként – hagyományos és finom tartósítási forma, bár cukortartalma magasabb lehet.

Sütikben, ételekben – kompót, gombóc, pite vagy akár húsételek mellé szószként is felhasználható.

 

Mit tehetünk, ha nincs mindig kéznél szilva?

Ha éppen nem jutunk hozzá friss gyümölcshöz, gyógyszertárban beszerezhető étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a szilvában található hasznos anyagokat

 

C-vitamin tabletták, pezsgőtabletták – az immunrendszer támogatására.

Magnézium + B6-vitamin készítmények – az idegrendszer és izmok egészségéhez.

Vas + folsav kombinációk – a vérképzés támogatására.

Rostkészítmények – az emésztés segítésére, ha kevés rostban gazdag ételt fogyasztunk.

Multivitamin készítmények – amelyek többek között A- és K-vitamint is tartalmaznak, így kiegészítik a szilva jótékony hatásait.

 

A szilva nem véletlenül az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse: vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag, miközben finom és sokoldalúan felhasználható. Ha rendszeresen fogyasztjuk, támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, és hozzájárul az általános jó közérzethez. Amennyiben pedig nem mindig elérhető frissen, a PatikaPlus Gyógyszertárban kapható készítmények segíthetnek pótolni a legfontosabb hatóanyagokat.

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)

 


Tetszett a cikk?
 

2025. szeptember 08.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!