https://ppid.inka.co.id/sgnteng/ https://cbtfikkes.unimus.ac.id/grend/ https://jdih.unila.ac.id/pegas/ https://daring.teknokrat.ac.id/nokrax/ https://mobile.jayamix.co.id/sgopir/ https://lims.sucofindo.co.id/sejuk/ https://ensia.sucofindo.co.id/boss/ https://agrinesia.co.id/fovs/ https://lims.sucofindo.co.id/asid/ https://agrinesia.co.id/pucuk/ https://jurnalhub.ticmi.co.id/apps/ https://ensia.sucofindo.co.id/filex/
Nyár, napsütés, napgomba - Tippek a gombás fertőzés megelőzéséhez | PatikaPlus | online patika, gyógyszertár, vásárlás, blog, kiadványok, patika kereső | PatikaPlus Gyógyszertárak

Nyár, napsütés, napgomba - Tippek a gombás fertőzés megelőzéséhez

   Hírek      2024. augusztus 28.

Mi is az a napgomba?

 

A napgomba – más néven pityriasis versicolor – egy alattomos kis bőrprobléma, ami különösen szeret meleg, párás időjárásban megjelenni. A kórokozója egy Malassezia nevű élesztőgomba, amely természetes módon megtalálható a bőrünkön, és általában semmi gondot nem okoz. Viszont amikor a hőmérséklet és a páratartalom növekszik, ez a gomba hirtelen túlzottan elszaporodhat és napgomba foltok kialakulásához vezethet.

De miért pont nyáron? A válasz egyszerű: a gomba a meleg, párás környezetet szereti, amit a nyári hónapok bőven biztosítanak számára. A napgomba foltok gyakran napozás után válnak igazán láthatóvá, mivel a bőr érintett részei nem barnulnak le ugyanúgy, mint a környező területek. Így a napfény és a gomba kombinációja adja ezt a furcsa és bosszantó bőrelváltozást.

Ha valaki hajlamos a napgombára, sajnos újra és újra visszatérhet, különösen, ha nem kezeljük megfelelően vagy nem figyelünk a megelőzésre. Szerencsére nem kell aggódni – megfelelő bőrápolással és néhány egyszerű lépéssel sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük.

 

 

A napgomba tünetei

 

A napgomba felismerése elsőre nem mindig egyszerű, mivel a tünetei könnyen összetéveszthetőek más bőrproblémákkal.

Általában apró, fehér vagy barna foltok formájában jelentkezik a bőrön. Ezek a foltok lehetnek simák vagy egy kicsit hámlóak is. A leggyakoribb hely, ahol megjelenhet az a törzs, a karok és a hát. Sokan azt tapasztalják, hogy ezek a foltok nem reagálnak jól a napfényre, ami miatt még feltűnőbbé válnak a barnulás során.

Néhányan tapasztalhatnak enyhe viszketést a foltok körül, de nem minden esetben jelentkezik ez a tünet. A napgomba foltok néha hámlanak is, ami azt jelenti, hogy a bőr felső rétegei leválnak, és ezáltal a foltok még látványosabbak lehetnek.

A napgomba foltok kezdetben lehetnek kicsik és nehezen észlelhetők, különösen, ha a bőr már napbarnított. Ha a foltok nem különböznek jelentősen a bőr színétől, lehet, hogy csak akkor vesszük észre őket, amikor a napfény rávilágít, vagy amikor a bőr hámlik, és a foltok eltérő színűek lesznek.

Könnyen összekeverhető más bőrproblémákkal, például ekcémával vagy pikkelysömörrel, mivel ezek is okozhatnak foltokat és hámlást. Azonban ha a foltok a nyári hónapokban jelentkeznek, és különösen akkor, amikor sok időt töltünk a napon, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy napgombáról van szó. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a foltok napgombát jelentenek, vagy ha a tünetek nem javulnak a házi kezelések ellenére sem, érdemes orvoshoz fordulni.

 

 

A napgomba megelőzése

 

  1. Tartsuk tisztán a bőrünket!
    A gyakori zuhanyzás, különösen izzadás után, segít eltávolítani az izzadságot és a bőrön lévő olajokat, amelyek táptalajul szolgálhatnak a gombák számára.

 

  1. Válasszunk légáteresztő ruhákat!
    A szellős, légáteresztő ruhák viselése segít elkerülni a bőr túlzott izzadását, ami kedvez a gombás fertőzéseknek. A pamut és más természetes anyagok nagyszerű választások, mivel ezek jól szellőznek és segítenek a bőr szárazon tartásában.

 

  1. Ne osszuk meg a személyes dolgainkat!
    Kerüljük el a közös törölközők, ruhák és egyéb személyes tárgyak használatát, mivel ezek könnyen terjeszthetik a gombás fertőzéseket. Minden családtag számára legyen saját törölköző kikészítve.

 

  1. Figyeljünk a bőrünk állapotára!
    Ha bármilyen szokatlan változást észlelünk a bőrünkön, például foltokat vagy hámlást, ne habozzunk azonnal reagálni. A korai észlelés és kezelés segíthet megelőzni a probléma súlyosbodását.

 

 

A napgomba gyógyítása

 

Ha észrevesszük, hogy a napgomba megjelent a bőrünkön, ne aggódjunk! Bár a foltok bosszantóak lehetnek, türelemmel kezelhetőek.

A legelső lépés, ha napgombát észlelünk, hogy keresünk egy helyileg alkalmazható gombaellenes krémet, kenőcsöt. A leghatékonyabb megoldás, ha gyógysampont használunk, amiben gombaölő hatóanyag van. A sampont felhabosítás után öt percig az érintett területen kell tartani majd lemosni, ezt két héten keresztül minden nap meg kell ismételni. Ezek a készítmények tartalmaznak olyan hatóanyagokat, mint a klotrimazol, mikonazol vagy ketokonazol, amelyek célzottan küzdenek a gombás fertőzések ellen. Ne hagyjunk ki kezelést, és használjuk az ajánlott időtartam alatt folyamatosan, még akkor is, ha a tünetek enyhülnek.

Fontos, hogy a betegtájékoztató és orvosi ajánlás alapján végezzük a kezelést, még akkor is, ha a foltok látszólag eltűntek. A bőrgombák elleni kezelések általában több hétig is tarthatnak, és a kezelés idő előtti leállítása visszaesést okozhat.

Ha a helyi kezelések ellenére sem javul a bőr állapota, vagy ha a foltok egyre több helyen jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos szakszerűen meg tudja vizsgálni a bőrünket és ha szükséges, erősebb gyógyszereket is felírhat, amelyek belsőleg hatnak a gombás fertőzés ellen. A napgomba kezelése időbe telhet. Ne essünk kétségbe, ha nem látunk azonnali eredményt. Legyünk türelmesek és tartsuk be a kezelési javaslatokat.

A napgomba bosszantó, de nem kell hogy megzavarja a nyár örömeit. Ha bármilyen kérdés merül fel bennünk a kezelésével vagy megelőzésével kapcsolatban, ne habozzunk felkeresni egy gyógyszertárat, ahol szívesen segítenek.



 


Tetszett a cikk?
 

2024. augusztus 28.

Hasonló cikkek

Borotválkozási tippek érzékeny bőrűeknek: Így maradhat bárki irritációmentes

Sokaknak a borotválkozás és önmagában a szőrtelenítés is igazi kihívás, különösen, ha a bőrük hajlamos az irritációra, kipirosodásra vagy szőrtüszőgyulladásra. A meleg időben vannak, akik előnyben részesítik a sima, szőrtelen bőrfelületet, legyen szó strandolásról, fesztiválokról vagy éppen csak a hétköznapi öltözékről. Érzékeny bőrrel minden egyes borotválkozás egy kisebb hadműveletté válhat, ami alapos tervezést és előkészítést igényel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 08. 28.

Nyár, napsütés, napgomba - Tippek a gombás fertőzés megelőzéséhez

Meleg idő, szabadság, strandolás – ezek a dolgok egyszerre töltik fel a testünket és a lelkünket. A melegnek, a magas páratartalomnak és a sok napsütésnek van egy kevésbé szórakoztató árnyoldala is, amit érdemes szem előtt tartani, amikor a bőrünket ápoljuk. Itt jön képbe a napgomba, ami sokunk számára ismeretlen probléma lehet, de a nyári hónapokban meglehetősen gyakori.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 08. 28.

Frissesség egész napra - Hatékony izzadásgátlók és természetes praktikák a nyári meleg ellen

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 06. 12.
Kövessen minket itt is:           

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!