Barion Pixel
  

Mit együnk, hogy szépek legyünk?



Melyek a bőr, a haj és a köröm épségéért felelős hatóanyagok és milyen ételek tartalmazzák ezeket?      

C-vitamin

A kötőszövet megfelelő működésében, szerkezetének kialakításában, az íny, a bőr, a csontok, a porc egészségének megőrzésében játszik szerepet.

Magas C-vitamin tartalmú ételek:

  • Csipkebogyó
  • Zöldpaprika
  • Petrezselyemzöld
  • Brokkoli
  • Kivi
  • Karalábé
  • Fejes káposzta
  • Narancs
  • Citrom
  • Grapefruit
  • Kelbimbó

Mit együnk, hogy szépek legyünk?

E-vitamin

Hatékony antioxidáns vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott,káros szabadgyököket. Az E-vitamin lassítja a sejtek öregedését,ezáltal védi a bőrt a korai öregedés ellen.

Mely ételek tartalmazzák a legtöbb E-vitamint?

  • Lenmagolaj
  • Tökmag
  • Napraforgómag
  • Mogyoró
  • Mandula
  • Dió
  • Földimogyoró
  • Szójaolaj
  • Búzacsíra
  • Gabonapelyhek
  • Tojássárgája

A-vitamin

Az A-vitamin főképp a látás folyamatainak fenntartásához járul hozzá,de fontos a bőr és egyéb szövetek épsége,a növekedés és a csontok egészséges fejlődése szempontjából is. A-vitamin hiányra utalhat a fejbőr hámlása,a bőr és megvastagodása,berepedezése. Elővitaminja a béta-karotin, mely szintén nagyon fontos szépségvitamin és antioxidáns hatású.

Magas A-vitamin és karotin tartalmú ételek:

  • Csirkemáj
  • Libamáj
  • Vaj- és margarinfélék
  • Tojás
  • Tengeri halak
  • Sárgarépa
  • Sütőtök
  • Paraj
  • Kajszi- és Sárgabarack
  • Paprika

 Mit együnk, hogy szépek legyünk?

 

Omega3

Az Omega3 zsírsavak elősegítik a sejtek membránjainak nedvességének megtartását. Visszaállítja a bőr nedvesség tartalmát, ezáltal enyhülhetnek a száraz bőr okozta panaszok. Az Omega 3 zsírsavak serkentik a kollagén termelést a szervezetben.

Magas Omega3 tartalmú ételek:

  • Lenmagolaj
  • Repceolaj
  • Szójaolaj
  • Búzacsíra olaj
  • Lazac
  • Makréla
  • Tonhal
  • Szardínia
  • Olíva olaj
  • Tőkehal
  • Szardínia
  • Pisztráng
  • Tonhal
  • Lazac
  • Makréla

Mit együnk, hogy szépek legyünk?

Cink

A cink hozzájárul a bőr egészséges szerkezetének fenntartásához, a haj, bőr, körmök egészségének megőrzéséhez. Antioxidáns, sejtvédő hatású, emellett antibakteriális hatással bír,amelynek alapvető szerepe van a gyulladt,pattanásos bőr kezelésében. Ezenkívül a cink hámosító hat

Mely ételek tartalmazzák a legtöbb cinket?

  • Osztriga
  • Pekándió
  • Búzakorpa
  • Parmezán sajt
  • Búzacsíra
  • Csirkemáj
  • Zabkorpa, zabpehely, szójabab
  • Trappista sajt, dió
  • Sertésmáj
  • Sárgaborsó, lencse, földimogyoró, mandula

 Mit együnk, hogy szépek legyünk?

Szelén

Az antioxidáns hatású szelén olyan ásványi anyag,mely megakadályozza a szabadgyökök sejtkárosító hatását és rugalmassá teszi a bőrt. Legnagyobb koncentrációban a fogzománcban,a körmökben és a májban található a szervezetünkben.

Szelénben gazdag ételek:

  • barnarizs
  • búzacsíra
  • paradió (brazil dió)
  • lazac
  • tonhal

Mit együnk, hogy szépek legyünk?

Az egészséges étkezés annyira javíthatja az általános kinézetet, hogy még smink vagy bármiféle kozmetikai kezelés sem lesz szükséges. Ehelyett a kiadások helyett próbáljatok meg minden nap egy maroknyi fiatalító élelmiszert fogyasztani. 


Tetszett a cikk?
 

2017. február 09.

Hasonló cikkek

HPV-oltás – átfogó, közérthető útmutató 2025 őszére

A humán papillomavírus (HPV) rendkívül elterjedt; bizonyos típusai nemi szervi szemölcsöket, mások daganatos elváltozásokat okozhatnak (pl. méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, pénisz-, valamint egyes fej-nyaki daganatok). A védőoltás a leghatékonyabb megelőző eszköz – minél előbb kerül beadásra, annál jobb. Magyarországon a 7. évfolyamos lányok és fiúk számára az iskolai kampányban önkéntes és térítésmentes a vakcina, szülői beleegyezéssel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 15.

Higiéniai szokások az iskolában – hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?

Az iskolakezdés minden évben új kihívásokat jelent a gyerekek és a szülők számára. A közösségbe kerülés vagy a hosszabb szünet utáni visszatérés együtt jár azzal, hogy a gyerekek sokkal több kórokozóval találkoznak, mint otthon. A megfázások, fertőzések és gyomor-bélrendszeri betegségek gyakran az iskolai közösségekben terjednek a leggyorsabban. A jó hír, hogy megfelelő higiéniai szokásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető – ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közös odafigyelése szükséges.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Szőlőmag – a természetes szuperantioxidáns

A szőlőmag nem csupán a borkészítés mellékterméke: a természet egyik igazi kincse. Magas antioxidáns-tartalma és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ez az apró mag igazi szuperételnek számít. Miért érdemes rendszeresen fogyasztani? Íme, a legfontosabb egészségügyi előnyei.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!