A múltkori „A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni” című cikkben megígértem, hogy később bővebben is szólni fogok a „Staphylococcus aureus”-ról, s most jött el a „később”. Jöjjön tehát a „bemutatója” az egyik legismertebb baktériumnak, mely az emberi testben természetes módon is jelen lehet – mégis sokszor számos kellemetlen, néha súlyos fertőzéseket eredményezhet. Bár a legtöbb esetben ártalmatlan „lakója” a bőrnek és az orrnyálkahártyának, bizonyos körülmények között kórokozóvá válik és komoly egészségügyi problémákat okozhat.
Mi az a Staphylococcus aureus?
A Staphylococcus aureus (röviden: S. aureus) egy gram-pozitív, gömb alakú baktérium. Nevét onnan kapta, hogy tenyészetben aranysárga telepeket képez („aureus” = arany). Leggyakrabban az emberi bőrön, orrjáratokban, és más nyálkahártyákon fordul elő. Az emberek kb. 20–30%-ának szervezetében megtalálható tünetmentesen – ők a hordozók.
Mikor válik veszélyessé?
Amikor a bőr vagy a nyálkahártya megsérül (pl. vágás, égés, sebészeti beavatkozás, legyengült immunrendszer), a baktérium bejuthat a szervezetbe és fertőzéseket okozhat.
Milyen fertőzéseket okozhat?
Bőrfertőzések:
Ezek a leggyakoribbak. Lehet kelés (furunkulus – a nagymamám anno így nevezte), ami fájdalmas, gennyes csomókat jelent. Impetigo (más néven „ótvar” – a magyar nyelvben többféle káromkodás szereplője), ami főleg gyerekeknél jellemző és váladékozó hólyagokat mutat. Előfordulhatnak műtéti sebek vagy rovarcsípések esetében bőrgyulladások is, illetve bőr alatti fertőzések, duzzanatok.
Mélyebb vagy súlyosabb fertőzések:
Ekkor már igencsak van okunk aggódni! Kezdjük a legdurvábbal, a vérmérgezéssel (szepszis), a tüdőgyulladás is nagyon veszélyes lehet, a csont- és ízületi fertőzésekkel (pl. osteomyelitis) se jó szembesülni, a szívbelhártya-gyulladás (endocarditis) kifejezetten rémísztő, s a sorban a tályogok (különböző szervekben) se szerepelnek senki vágyai között valószínűleg.
Ételfertőzés (toxint termelő törzsek esetén):
A baktérium által termelt enterotoxin hőálló. Így, ha fertőzött ételt (pl. húst, majonézt, tejterméket) fogyasztunk, gyorsan kialakulhat a hányás, hasmenés, hasfájás.
A tünetek általában néhány órán belül jelentkeznek és 1–2 nap alatt elmúlnak.
Toxikus sokk szindróma (TSS):
Ez egy ritka, de életveszélyes állapot, melyet szintén a S. aureus toxinjai válthatnak ki. Ez gyors lefolyású, magas lázzal, vérnyomáseséssel és szervkárosodással jár. Összefüggésben lehet a tamponhasználattal és a sebfertőzésekkel. (Ezért is javasolják mindig, hogy a hölgyek havi problémáik esetén gyakran cseréljék a tampont!)
Kezelési lehetőségek
A diagnózis baktériumtenyésztéssel lehet megállapítani, ami történhet az orrváladékból vagy a vérből. Ha az orvostól azt a szót halljuk, hogy „antibiogram”, akkor tudjuk, hogy épp azt akarja meghatározni, hogy melyik antibiotikum hatásos az adott törzs ellen.
Antibiotikumos kezelés
Enyhébb esetekben lokális kezelést szokott javasolni az orvos (pl. antibiotikumos kenőcsöt), súlyosabb fertőzéseknél pedig szisztémás antibiotikumot.
Fontos tudni, hogy egyes törzsek ellenállnak többféle antibiotikumnak!
MRSA – rezisztens változat:
Az MRSA = Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus. Ez a baktériumtípus nem reagál a legtöbb hagyományos antibiotikumra. Gyakori kórházi fertőzéseknél, de már közösségi terjedés is létezik. Ilyenkor speciális antibiotikumokra van szükség.
Megelőzés – Hogyan védekezhetünk?
Általános higiéniai tanácsok:
Nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás, a sebek azonnali fertőtlenítése, lefedése. Figyeljünk rá, hogy ne osszuk meg személyes tárgyainkat (törölköző, borotva, smink) másokkal! Jó, ha papucsot viselünk a közös zuhanyzókban, strandokon.
Egy kis érdekesség
A Staphylococcus aureus elnevezés a görög „staphyle” (szőlőfürt) szóból ered, mert mikroszkóp alatt a baktériumok szőlőfürt-szerű csoportokban helyezkednek el. Létezik "arany staphylococcus" néven is, az „aureus” szó miatt.
(Szerző: Temesvári / PatikaPlus)
Tetszett a cikk?
2025. június 16.