Barion Pixel
  

Miért együnk minél több szamócát?



 

 

Eperturmix, epertorta, eperfagyi, epres müzli, eperhab, eperbor, eperdzsem, szamócapálinka, eperkrémleves… – megannyi tavaszi-nyári finomság, amelynek alapanyaga a szamóca.  

A szamócát – kiváló földrajzi alkalmazkodóképessége miatt IS – a világ minden országában termesztik. Mintegy 600 fajtáját tartjuk számon. Azon túl, hogy rendkívül zamatos, illatos gyümölcs – és még a szemünk is gyönyörködhet benne –, nem elhanyagolható a szervezetünkre gyakorolt hatása sem. Ha meleg van, akkor kiváló szomjoltó – akár úgy, hogy sima vízbe/ásványvízbe teszünk néhány szem epret és egy kis mentalevelet, amely megédesíti a vizet, de akár maga a gyümölcs fogyasztása is csillapítja szomjunkat.

Fogyókúrában is használhatjuk, mert a jóllakottság érzését kelti, vértisztító, és segít a felesleges zsír és a salakanyagok távozásában. Ennek tudatában nem meglepő, hogy emésztési panaszok kezelésére is kiváló, valamint vesebántalmak esetén is. Mivel méregtelenít, így fiatalít is. S ha már a fiatalításról van szó, meg kell említeni, hogy a szépítésben is van szerepe! Megszabadít az elhalt hámsejtektől, véd az ultraibolya-sugárzástól, és napozás után hűsíti a bőrt. (Bőrbe dörzsölve remek bőrápoló! A pattanásos bőr kezelésére is lehet használni.)

Kiváló C-vitaminforrás (100 g szamócával akár 60 mg C-vitamint vihetünk be szervezetünkbe), s magas az ásványianyag-tartalma is. Már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamin kerül a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot! Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, annyi rost van benne, mint egy körtében, és harmadannyi kalória, mint egy banánban!

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/06/04/miert-egyunk-minel-tobb-szamocat/

 


Tetszett a cikk?
 

2018. május 23.

Hasonló cikkek

Mindent a Staphylococcus aureusról – A láthatatlan veszélyforrás

A múltkori „A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni” című cikkben megígértem, hogy később bővebben is szólni fogok a „Staphylococcus aureus”-ról, s most jött el a „később”. Jöjjön tehát a „bemutatója” az egyik legismertebb baktériumnak, mely az emberi testben természetes módon is jelen lehet – mégis sokszor számos kellemetlen, néha súlyos fertőzéseket eredményezhet. Bár a legtöbb esetben ártalmatlan „lakója” a bőrnek és az orrnyálkahártyának, bizonyos körülmények között kórokozóvá válik és komoly egészségügyi problémákat okozhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 16.

A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni

A tengerparti vakáció a legtöbb ember számára a pihenést, feltöltődést és a napsütés élvezetét jelenti – ám a nyaralás során is leselkedhetnek ránk egészségügyi veszélyek, különösen fertőzések formájában. A meleg, párás környezet, a vízparti higiéniai kihívások és a megváltozott életmód együttesen hajlamosíthatnak különféle megbetegedésekre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 16.

Pollenallergia és szénanátha: Mit tehetsz a tünetek ellen?

A tavaszi és nyári hónapok sokak számára nemcsak a kellemes időjárást, hanem az állandó tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést is jelentik. A pollenallergia, vagy más néven szénanátha, világszerte emberek millióit érinti. De vajon mit lehet tenni a kellemetlen tünetek ellen? Hogyan lehet csökkenteni az allergiás reakciókat természetes módszerekkel és életmódbeli változtatásokkal? Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb megoldásokat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!