slot gacor slot gacor slot gacor slot online slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor link gacor slot gacor slot gacor slot gacor togel online slot gacor slot slot gacor slot qris slot qris
Körte – az ősz lédús vitaminforrása | online patika, blog, kiadványok, patikakereső | PatikaPlus
  

Körte – az ősz lédús vitaminforrása



 

A szeptember nemcsak a szilva és a szőlő hónapja, hanem ekkor érik be az egyik legkedveltebb, édes és zamatos gyümölcsünk, a körte is. Bár talán kevésbé látványos, mint a szőlő vagy a gránátalma, tápértéke és jótékony hatásai miatt viszont igazi kincsnek számít a mindennapi étrendben.

 

A körte tápanyagai és egészségügyi hatásai

 

Érdekes rostösszetétel
A körte gazdag oldható rostban (például pektinben) és oldhatatlan rostban is. Az oldható rost segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint stabilizálását, az oldhatatlan rost pedig támogatja a bélmozgást és a jó emésztést.

 

Prebiotikus hatás
A körte rostjai táplálják a bélflórát alkotó jótékony baktériumokat, így rendszeres fogyasztása elősegítheti az egészséges mikrobiom fenntartását.

 

Alacsony glikémiás index
Bár édes, a körte lassabban emeli a vércukorszintet, ezért jó választás lehet cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenseknek is.

 

Vitaminok tárháza

C-vitamin: erősíti az immunrendszert és segíti a sejtek védekezését az oxidatív stresszel szemben.

K-vitamin: szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében.

B-vitaminok (főként B2 és B6): támogatják az idegrendszert és az energiatermelést.

 

Ásványi anyag tartalma igen magas

Réz: elősegíti a vas felszívódását és részt vesz az energiatermelésben.

Kálium: fontos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából, segít szabályozni a vérnyomást.

Bór: kevésbé ismert, de a körte egyik értékes összetevője. Segíti a kalcium beépülését a csontokba, így hozzájárul a csontok egészségéhez.

 

Folsavban gazdag
A körte különösen jó folátforrás, ami létfontosságú a sejtosztódáshoz és a DNS-szintézishez. Ezért várandós nőknek is gyakran javasolt a fogyasztása.

 

Antioxidáns védelem
A körte flavonoidokban és más antioxidáns vegyületekben gazdag, melyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és támogatják a szervezet természetes védekező rendszerét.

 

Hippoallergén gyümölcs
A körte az egyik legkevésbé allergizáló gyümölcs, ezért gyakran ajánlják csecsemők első gyümölcseként, illetve érzékeny emésztésűeknek is.

 

Hidratáló gyümölcs
A körte kb. 84–86%-ban vízből áll, így kiváló természetes „szomjoltó”, különösen nyáron.

 

Hogyan fogyasszuk a körtét?

Frissen, héjával együtt – így jutunk a legtöbb rosthoz és antioxidánshoz.

Gyümölcssalátában vagy turmixban – frissítő és vitaminban gazdag ételnek számít.

Sütve vagy kompótként – desszertként vagy húsételek mellé is kiváló.

Befőttként – hosszú távon is megőrizhetjük a körte finom ízét.

 

Régi gyógyászati használat
A népi gyógyászatban a körtét nemcsak frissen, hanem főzetként is alkalmazták lázcsillapításra és húgyúti problémák enyhítésére.

 

Érett / éretlen gyümölcs közötti különbség
Az éretlen körte sok keményítőt tartalmaz, amit az érés során a gyümölcs cukrokká (glükóz, fruktóz) alakít. Ezért a teljesen érett körte édesebb, könnyebben emészthető és a vitaminok is jobban hasznosulnak belőle.

 

Mit tehetünk, ha nem fogyasztunk elég körtét?

Előfordulhat, hogy nem mindig érhető el frissen, vagy valaki egyszerűen csak nem szereti a körtét. Ilyenkor gyógyszertári készítmények segíthetnek a legfontosabb tápanyagok pótlásában:

C-vitamin tabletták és pezsgőtabletták – az immunrendszer erősítésére.

Kálium- és magnéziumtartalmú készítmények – a szív és izmok egészségéhez.

Multivitamin készítmények K-vitaminnal – a csontok és véralvadás támogatására.

Rostkészítmények – az emésztés javítására, ha étrendünkben kevés a rost.

 

A körte tehát igazi szezonális szupergyümölcsnek számít: lédús, finom és rendkívül egészséges. Rendszeres fogyasztása támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, hozzájárul a szív és a csontok egészségéhez. Ha pedig nem mindig fér bele az étrendünkbe a friss gyümölcs (vagy épp nem elérhető számunkra), akkor a PatikaPlus Gyógyszertárban kapható vitamin- és ásványianyag-készítmények biztosítják, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt ezekben a fontos tápanyagokban.

 

(Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. szeptember 29.

Hasonló cikkek

Magnézium és B-vitaminok szerepe a mindennapi energikusságban

Ősszel a napfény csökken, sűrűsödnek a teendők (iskolakezdés, munkahelyi határidők), gyakrabban tartózkodunk zárt térben – nem csoda, ha sokan fáradékonyabbnak, nyugtalanabbnak érzik magukat. Az energikusság azonban nem csak „akaraterő” kérdése: az idegrendszer és az anyagcsere finoman hangolt működéséhez többek között magnéziumra és B-vitaminokra is szükség van. Az alábbi útmutató közérthetően foglalja össze, miért fontosak, hogyan ismerhető fel a hiányuk, és miként illeszthetők be okosan az őszi rutinba.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 02.

Szezonális allergiák kezelése gyógyszer nélkül és patikai szerekkel

Az ősz sokak számára a meghitt hangulatot, a színes faleveleket és a hűvös reggeleket jelenti. Másoknak viszont az állandó tüsszögést, orrfolyást és könnyezést. Az őszi szezonális allergiák leggyakoribb kiváltói a parlagfű, üröm és más pollenek, valamint a nedves levelek között megjelenő penészgombák. Ezek nemcsak nappali kellemetlenséget, hanem nyugtalan éjszakákat és romló életminőséget is okozhatnak.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Körte – az ősz lédús vitaminforrása

A szeptember nemcsak a szilva és a szőlő hónapja, hanem ekkor érik be az egyik legkedveltebb, édes és zamatos gyümölcsünk, a körte is. Bár talán kevésbé látványos, mint a szőlő vagy a gránátalma, tápértéke és jótékony hatásai miatt viszont igazi kincsnek számít a mindennapi étrendben.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!