Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 4. rész



    A bulgur rostban gazdag durumbúza töret, amelyet még a teljes érés előtt betakarítanak, egy kevés ideig előfőzik vagy gőzölik, végül a napon szárítják, ahol a teljes érés befejeződik.

Magas rostanyagtartalma mellett, számottevő vasat és B vitaminokat és E-vitamint tartalmaz, ezért fontos eleme a változatos, de egészséges táplálkozásnak. Ásványi anyag tartalma magasabb a rizsnél és a kuszkusznál is.

Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 közötti tartományba esik. Ez a glikémiás index alacsonynak mondható, így a diétás étrend kíváló alapanya.

Kétféle méretben kapható: a fél-egész búzaszemekből álló és az egészen apróra tört bulgur, ami a búzadarához hasonlít.

A bulgur egy változatosan és nagyon egyszerűen elkészíthető gabonaféle, emellett különleges finom ízű is. Főzhető és forrázható is. Mindig kétszeres mennyiségű vízzel készítjük, akár forró akár hideg vízzel látunk hozzá. Ha forrázzuk akkor 2-3 percig főzzük és 10 percig lefedjük, amíg a teljes vízmennyiséget magába szívja. Amennyiben hideg vízzel látunk hozzá az elkészítéséhez, úgy 10 perc főzést 10 perc pihentetés követ. Nagy előnye a rizzsel szemben, hogy a szemek soha nem tapadnak össze, így a konyhában kevésbé jártasak is bátran próbálkozhatnak az elkészítésével. 

Felhasználása:

- köretnek
- levesbetétnek
- salátához
- rakott ételekhez                         

SNIDLINGES BULGUR RECEPT

Hozzávalók 2 adaghoz:

- 200 g nagyobb szemű bulgur
- 400 g forró víz, vagy alaplé (kétszeres mennyiségű folyadék)
- só
- tört bors
- ¼ citrom leve
- snidling

A bulgurt leöntjük a forró folyadékkal, majd egy fóliával lezárjuk, és hagyjuk 20 percet pihenni.
Majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk aprított snidlinget, és kevés citromlevet.

Jó étvágyat!

 


Tetszett a cikk?
 

2017. március 22.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!