slot gacor hari ini slot gacor 2025 slot gacor thailand slot gacor
Egészségmegőrzés jóízűen - 4. rész | PatikaPlus | online patika, gyógyszertár, vásárlás, blog, kiadványok, patikakereső | PatikaPlus Gyógyszertárak
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 4. rész



    A bulgur rostban gazdag durumbúza töret, amelyet még a teljes érés előtt betakarítanak, egy kevés ideig előfőzik vagy gőzölik, végül a napon szárítják, ahol a teljes érés befejeződik.

Magas rostanyagtartalma mellett, számottevő vasat és B vitaminokat és E-vitamint tartalmaz, ezért fontos eleme a változatos, de egészséges táplálkozásnak. Ásványi anyag tartalma magasabb a rizsnél és a kuszkusznál is.

Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 közötti tartományba esik. Ez a glikémiás index alacsonynak mondható, így a diétás étrend kíváló alapanya.

Kétféle méretben kapható: a fél-egész búzaszemekből álló és az egészen apróra tört bulgur, ami a búzadarához hasonlít.

A bulgur egy változatosan és nagyon egyszerűen elkészíthető gabonaféle, emellett különleges finom ízű is. Főzhető és forrázható is. Mindig kétszeres mennyiségű vízzel készítjük, akár forró akár hideg vízzel látunk hozzá. Ha forrázzuk akkor 2-3 percig főzzük és 10 percig lefedjük, amíg a teljes vízmennyiséget magába szívja. Amennyiben hideg vízzel látunk hozzá az elkészítéséhez, úgy 10 perc főzést 10 perc pihentetés követ. Nagy előnye a rizzsel szemben, hogy a szemek soha nem tapadnak össze, így a konyhában kevésbé jártasak is bátran próbálkozhatnak az elkészítésével. 

Felhasználása:

- köretnek
- levesbetétnek
- salátához
- rakott ételekhez                         

SNIDLINGES BULGUR RECEPT

Hozzávalók 2 adaghoz:

- 200 g nagyobb szemű bulgur
- 400 g forró víz, vagy alaplé (kétszeres mennyiségű folyadék)
- só
- tört bors
- ¼ citrom leve
- snidling

A bulgurt leöntjük a forró folyadékkal, majd egy fóliával lezárjuk, és hagyjuk 20 percet pihenni.
Majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk aprított snidlinget, és kevés citromlevet.

Jó étvágyat!

 


Tetszett a cikk?
 

2017. március 22.

Hasonló cikkek

50 feletti ízületi fájdalom: természetes úton vagy gyógyszeresen?

Az ízületi fájdalom az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, különösen 50 év felett, amikor az ízületi porcok természetes módon veszítenek rugalmasságukból és csökken a kollagéntermelés. A kellemetlen tünetek azonban hatékonyan kezelhetők, akár természetes módszerekkel, akár gyógyszertári készítményekkel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Az egészséges tavaszi étrend: Hogyan töltsd fel a vitaminraktáraidat?

A tél után a szervezetünk vitaminraktárai gyakran lemerülnek, ami fáradtságot, gyengébb immunrendszert és hormonális egyensúlyzavarokat eredményezhet. A tavasz tökéletes alkalom arra, hogy friss, szezonális ételekkel és szuperélelmiszerekkel pótoljuk a hiányzó tápanyagokat, miközben támogassuk az egészségünket és a vitalitásunkat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Bélbaktériumok és agy: Hogyan befolyásolja a bélflóra a hangulatodat?

Az utóbbi években egyre több kutatás bizonyítja, hogy a bélflóra egészsége közvetlen hatással van a mentális állapotra. Az úgynevezett bél-agy tengely révén a bélbaktériumok befolyásolhatják a hangulatot, a szorongás szintjét és akár a depresszió kialakulásának kockázatát is.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!