Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 3. rész



ÉDESBURGONYA

     Az édesburgonya nagyban hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék családjába tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édeskés, fűszeres ízű zöldség, másnéven batátaként ismert.
Két alapvető fajtája van: az egyiknek  világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a gesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga színű. Ennek az íze a sütőtökére hasonlít.
Rendkívűl hasznos és gazdag tápanyagforrás,magas a C-, B2-, B6-, E-vitamin tartalma, valamint a kálium, a réz és a mangán tartalma sem elhanyagolható. Kalóriatartalma azonban igen alacsony, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják.

Energiatartalma 100 grammban 117 kalória.
Számos módon elkészíthető: süthető, párolható, főzhető és grillezhető alapanyag. Elsősorban köretként húsételek mellé készítik, de lepények formájában önálló ételként is megállja a helyét.

Kísérletezzünk bátran vele!

Egészségmegőrzés jóízűen - 3. rész

Édesburgonyás-hagymás sült csirkecomb

Hozzávalók 2 személyre:

- 2 db nagyobb édesburgonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 alma
- 3-4 csirkecomb
- olívaolaj
- só,bors,kakukkfű

Az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, majd a megtisztított almával együtt nagyobb kockákra vágjuk.

Egy tepsiben elrendezzük a csirkecombokat, majd körbeszórjuk a felaprított édesburgonya-, hagyma- és almakockákkal.

Sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel fűszerezzük és meglocsoljuk olívaolajjal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 60 percig sütjük.

Jó étvágyat!


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!