Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 2. rész



     A receptek végén feltüntetjük az adott étel energiatartalmát, és- még talán ennél is fontosabb- a makrotápanyagok értékeit, úgy mint a fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmát is.
Időről-időre szeretnénk bemutatni Önöknek egy-egy felhasznált alapanyagot, amellyel esetleg kevesebbet találkozhattak eddig, az egészséges ételeknek viszont alapvető összetevői.

 

Csirkesonka tavasziasan

    Mindenki tudja, hogy a felvágottként a boltban kapható húsfélék nem nevezhetőek túlságosan egészségesnek. Az otthon elkészített felvágottnak nagy előnye az, hogy biztosan tudjuk, tiszta húsból készül, hogy tetszés szerint variálhatjuk a hús melletti összetevőket, ízlésünknek megfelelően. Emellett természetesen, mivel nem tartalmaz különböző ízfokozókat és egyéb mesterséges összetevőket, nagyságrendekkel egészségesebb is.

Hozzávalók:

- 70 dkg csirkemell filé
- 3 tojás
- 3 dkg apró szemű zabpehely
- 20 dkg light trappista sajt
- 25 dkg fagyasztott zöldségkeverék
- ízlés szerint fokhagyma
- 1 evőkanál só
- bors
- szeletelt petrezselyemlevél
- kókuszzsír

Elkészítés:

     A csirkemell filét vagy ledaráljuk, vagy apró kockára vágjuk, majd a tojásokat beleütve botmixerrel pépesítjük.

Hozzáadjuk a zabpelyhet, a fűszereket, és alaposan eldolgozzuk. Beleszórjuk a kb 1/2x1/2 cm-es kockára vágott sajtot és a zöldségkeveréket.

Egy őzgerinc formát kókuszzsírral kikenünk, esetleg sütőpapírral is kibélelhetjük, majd belekenjük a masszánt. Előmelegített sütőben 190 fokon 60 percig sütjük, amíg a teteje szép barnásra színeződik.

Ha kihűlt, kifordítjuk a formából és szép vékonyra szeletelhetjük felvágottként, vagy akár ujjnyi szeletekre is vághatjuk, saláta mellé ideális.

Tápanyagtartalom egy szeletben (ujjnyi vastag), azaz 90 g-ban:

                Energia: 132,8 kcal

                Fehérje: 20,12 g

                Szénhidrát: 4,7 g

                Zsír: 3,51 g

               

dr.Nagy-Szombati Hajnalka


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

HPV-oltás – átfogó, közérthető útmutató 2025 őszére

A humán papillomavírus (HPV) rendkívül elterjedt; bizonyos típusai nemi szervi szemölcsöket, mások daganatos elváltozásokat okozhatnak (pl. méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, pénisz-, valamint egyes fej-nyaki daganatok). A védőoltás a leghatékonyabb megelőző eszköz – minél előbb kerül beadásra, annál jobb. Magyarországon a 7. évfolyamos lányok és fiúk számára az iskolai kampányban önkéntes és térítésmentes a vakcina, szülői beleegyezéssel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 15.

Higiéniai szokások az iskolában – hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?

Az iskolakezdés minden évben új kihívásokat jelent a gyerekek és a szülők számára. A közösségbe kerülés vagy a hosszabb szünet utáni visszatérés együtt jár azzal, hogy a gyerekek sokkal több kórokozóval találkoznak, mint otthon. A megfázások, fertőzések és gyomor-bélrendszeri betegségek gyakran az iskolai közösségekben terjednek a leggyorsabban. A jó hír, hogy megfelelő higiéniai szokásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető – ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közös odafigyelése szükséges.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Szőlőmag – a természetes szuperantioxidáns

A szőlőmag nem csupán a borkészítés mellékterméke: a természet egyik igazi kincse. Magas antioxidáns-tartalma és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ez az apró mag igazi szuperételnek számít. Miért érdemes rendszeresen fogyasztani? Íme, a legfontosabb egészségügyi előnyei.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!