Barion Pixel
  

Egészségmegőrzés jóízűen - 1. rész



     A receptek végén feltüntetjük az adott étel energiatartalmát, és- még talán ennél is fontosabb- a makrotápanyagok értékeit, úgy mint a fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmát is.
Időről-időre szeretnénk bemutatni Önöknek egy-egy felhasznált alapanyagot, amellyel esetleg kevesebbet találkozhattak eddig, az egészséges ételeknek viszont alapvető összetevői.

Zab:

     Ebből is elsősorban az apró szemű zabpehelyről szeretnék pár szót említeni. Azért az apró szemű, mert a konyhában a legkönnyebben felhasználható, főzéstechnikailag pedig nagyon sok mindent tudunk vele helyettesíteni. Kiválóan használható akár a búzadara, akár a zsemlemorzsa helyett is (pl.: túrógombócban, panírozáshoz…stb), adott esetben ledarálva lisztként is tökéletesen alkalmazható.

A zab az egyik legkiválóbb lassan felszívódó szénhidrátforrás, ezenkívül megfelelő mennyiségű rostot is tartalmaz, mely elengedhetetlen az emésztőrendszerünk egészséges működéséhez. Bátran fogyasztható akár magában is, zabkásaként megfőzve, kakaóporral, gyümölcsökkel ízesítve.  

100g zabpehely 60g szénhidrátot tartalmaz.

 

 dr. Nagy-Szombati Hajnalka


Tetszett a cikk?
 

2017. március 06.

Hasonló cikkek

HPV-oltás – átfogó, közérthető útmutató 2025 őszére

A humán papillomavírus (HPV) rendkívül elterjedt; bizonyos típusai nemi szervi szemölcsöket, mások daganatos elváltozásokat okozhatnak (pl. méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, pénisz-, valamint egyes fej-nyaki daganatok). A védőoltás a leghatékonyabb megelőző eszköz – minél előbb kerül beadásra, annál jobb. Magyarországon a 7. évfolyamos lányok és fiúk számára az iskolai kampányban önkéntes és térítésmentes a vakcina, szülői beleegyezéssel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 15.

Higiéniai szokások az iskolában – hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?

Az iskolakezdés minden évben új kihívásokat jelent a gyerekek és a szülők számára. A közösségbe kerülés vagy a hosszabb szünet utáni visszatérés együtt jár azzal, hogy a gyerekek sokkal több kórokozóval találkoznak, mint otthon. A megfázások, fertőzések és gyomor-bélrendszeri betegségek gyakran az iskolai közösségekben terjednek a leggyorsabban. A jó hír, hogy megfelelő higiéniai szokásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető – ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közös odafigyelése szükséges.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Szőlőmag – a természetes szuperantioxidáns

A szőlőmag nem csupán a borkészítés mellékterméke: a természet egyik igazi kincse. Magas antioxidáns-tartalma és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ez az apró mag igazi szuperételnek számít. Miért érdemes rendszeresen fogyasztani? Íme, a legfontosabb egészségügyi előnyei.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 08.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!