Barion Pixel
  

Brokkoli – igazi vitamin- és antioxidáns-bomba az őszi étrendben



A brokkoli (Brassica oleracea var. italica) ősszel is frissen beszerezhető zöldség Magyarországon. Vitamin- és tápanyagtartalma miatt kiemelkedő szerepet játszik az egészséges étrendben. Fogyasztása támogatja az immunrendszert, a szív- és érrendszer egészségét, az emésztést és antioxidáns hatása révén segít a sejtek védelmében.

 

Érdekességek a brokkoliról

 

Bár Európában régóta ismert, az Egyesült Államokban csak a 20. század elején vált népszerűvé a brokkoli, főleg az olasz bevándorlóknak köszönhetően. Ma Kalifornia a világ egyik legnagyobb brokkoli-termő vidéke.

Az 1990-es években az USA-ban sok gyerek válogatósnak számított, mert nem szerette a brokkolit. Ezt a hírhedt “rossz PR-t” maga George H. W. Bush amerikai elnök indította el, aki nyíltan kijelentette, hogy utálja a brokkolit, és soha többé nem fogja megenni.

A brokkolini (néha “bébi brokkoli”) egy brokkoli és a kínai kel keresztezése. Vékonyabb szárú, kisebb virágzatú, édeskésebb ízű – és sokszor ínyencek választása.

Bár a legtöbben a zöld brokkolit ismerik, léteznek lila változatok is, melyek főzés közben sokszor újra zölddé válnak, mert a pigmentek hő hatására lebomlanak.

 

A brokkoli tápanyagai és egészségügyi előnyei

 

A brokkoli eredetileg az ókori Rómából származik, ahol a lakomákon gyakran szolgálták fel és már akkor is gyógyító hatásokat tulajdonítottak neki.

 

Vitaminokban gazdag

 

A brokkoli C-vitaminban erősebb, mint a narancs! 100 g nyers brokkoliban kb. 89 mg C-vitamin van, míg ugyanennyi narancsban 53 mg. Vagyis sokan nem is tudják, hogy a brokkoli igazi “immunerősítő szuperélelmiszer”. A C-vitamin erősíti az immunrendszert és segíti a szervezet védekezőképességét.

Sok benne a K-vitamin is, mely támogatja a véralvadást és a csontok egészségét.

A B-vitaminok (B6, folát) fontosak az idegrendszer és a vérképzés egészségéhez.

A-vitamin (béta-karotin) tartalma pedig segíti a látást és a bőr egészségét.

 

Ásványi anyagok

 

Kálium: a szív és az izmok működésének támogatásához.

Kalcium és magnézium: a csontok és izmok egészségéhez.

Vas és mangán: a vérképzéshez és az antioxidáns védelemhez.

 

Rosttartalom és emésztés
A brokkoli gazdag rostokban, melyek elősegítik az emésztést, támogatják a bélflóra egyensúlyát és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez.

 

Antioxidáns és rákmegelőző hatás
A brokkoliban található glükozinolátok, szulforafán és más fitokémiai vegyületek antioxidáns tulajdonságúak, melyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.

 

Hogyan fogyasszuk a brokkolit?

 

A brokkoli tulajdonképpen egy kibontatlan virágzat, amit a legjobb még a virágnyílás előtt betakarítani. Ha túl sokáig áll a földben, apró sárga virágok jelennek meg rajta.

Sokan csak a rózsát fogyasztják, pedig a brokkoli szára is nagyon tápláló és édesebb ízű. Ha vékonyra hámozzuk, ropogós és ízletes alapanyag salátákhoz vagy krémleveshez.

 

A brokkolit ehetjük:

Párolva vagy főzve – önálló köretként vagy levesek, főételek részeként.

Sütve – fűszerekkel ízesítve egészséges köret lehet.

Turmixban vagy pürében – könnyen emészthető, vitaminban gazdag étel.

Nyersen salátában – ropogós és vitaminban gazdag, ideális könnyű ételekhez.

 

Gyógyszertári alternatívák brokkoli hiányában

Ha valaki nem tud rendszeresen brokkolit fogyasztani, a gyógyszertári készítmények segíthetnek a legfontosabb tápanyagok pótlásában:

C-vitamin tabletták – az immunrendszer erősítésére.

K-vitamin és kalcium készítmények – a csontok egészségének támogatására.

B-vitamin komplexek – az idegrendszer és a vérképzés támogatására.

Rostkészítmények – az emésztés és a bélflóra egészségének fenntartására.

Antioxidáns komplexek – a sejtvédelem és az általános egészség támogatására.

 

A brokkoli vitamin- és ásványianyag-tartalmának, valamint rost- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően kiemelkedő egészségügyi előnyökkel bír. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, a szív- és érrendszer egészségét, az emésztést és a sejtvédelmet. Ha pedig nem mindig érhető el friss zöldség, a gyógyszertári készítmények biztosítják, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat.

 

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. október 30.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk a vállfájdalom elkerüléséért?

A vállunk az egyik legösszetettebb és legmozgékonyabb ízületünk, mely nemcsak a karok irányításában, hanem a fej és a törzs mozgásának koordinálásában is fontos szerepet játszik.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Mit tehetünk a premenstruációs szindróma (PMS) enyhítéséért?

Sok nő számára a menstruációt megelőző napok nem csupán testi, hanem lelki próbatételt is jelentenek.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Minden, amit a bárányhimlőről tudni érdemes

A bárányhimlő (varicella) az egyik legismertebb fertőző betegség, ami leggyakrabban gyermekkorban fordul elő.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben    Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben    Elfogadom