slot gacor slot gacor slot gacor slot online slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor link gacor slot gacor slot gacor slot gacor togel online slot gacor slot slot gacor slot qris slot qris https://satudata.nunukankab.go.id/public/bkff/ review-maxwin.kamalsanata.com
Alma – az ősz klasszikus, vitaminban gazdag gyümölcse | online patika, blog, kiadványok, patikakereső | PatikaPlus
  

Alma – az ősz klasszikus, vitaminban gazdag gyümölcse



 

Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb őszi gyümölcsünk. Nemcsak finom és lédús, hanem rendkívül egészséges is. Ráadásul a szeptemberi szezonban a piacokon, kertekben bőven elérhető. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, az emésztés támogatásához és a szervezet általános egészségének megőrzéséhez.

 

Az alma tápanyagai és jótékony hatásai

 

Rosttartalom és emésztés
Az alma héjában található oldható és oldhatatlan rostok elősegítik a bélműködést, támogatják a bélflórát és segítenek a teltségérzet kialakításában. A rendszeres almafogyasztás hozzájárulhat a székrekedés megelőzéséhez.

 

Vitaminokban gazdag

C-vitamin: erősíti az immunrendszert és támogatja a sejtek védelmét.

B-vitaminok (B1, B2, B6): támogatják az idegrendszer és az anyagcsere egészséges működését.

K-vitamin: a véralvadás és a csontok egészségének fenntartásához járul hozzá.

 

Ásványi anyagok

Kálium: fontos a szív- és érrendszer egészségéhez, segít szabályozni a vérnyomást.

Réz és mangán: szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban és az antioxidáns védelemben.

 

Antioxidánsok
Az alma polifenolokban gazdag, melyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez.

 

Szívbarát és energiapótló gyümölcs
A természetes gyümölcscukrok gyors energiát biztosítanak, miközben rosttartalma lassítja a vércukorszint-emelkedést. A polifenolok és rostok együttesen támogatják a szív és az érrendszer egészségét.

 

Pirosat vagy zöldet válasszunk?

A piros almák több antioxidánst és polifenolt tartalmaznak.

A zöld almák (pl. Granny Smith) savasabbak, rostosabbak és gyakran kevesebb cukrot tartalmaznak, ezért diétásabbnak számítanak.

 

Hogyan fogyasszuk az almát?

 

Frissen, héjával együtt – a legtöbb rostot és antioxidánst így vihetjük be a szervezetünkbe! A vitaminok és antioxidánsok nagy része az alma héjában koncentrálódik. Ha meghámozzuk, a rost- és polifenol-tartalom jelentős része elveszik! 

Gyümölcssalátában vagy turmixban – vitaminban gazdag reggeli vagy desszert lehet.

Sütve vagy kompótként – finom, tápláló desszert, melyet akár fűszerekkel is gazdagíthatunk.

Almaléként vagy aszalt formában – könnyen fogyasztható formák, hosszabb ideig eltarthatóan is.

 

Érdekességek

 

Segíthet a tüdő egészségében
Kutatások szerint a rendszeres almafogyasztás összefügghet a jobb tüdőkapacitással és a légzőszervi betegségek alacsonyabb kockázatával – valószínűleg a benne lévő antioxidánsok miatt.

 

Régi népi gyógyászatban is használták
Az almahéj főzetét korábban emésztési panaszokra, a gyümölcsöt pedig lázcsillapításra és szomjoltásra alkalmazták.

 

Vércukorbarát gyümölcs
Bár édes, alacsony a glikémiás indexe, ezért mérsékelt hatással van a vércukorszintre, így cukorbetegek étrendjében is gyakran helyet kap.

 

Gyógyszertári alternatívák alma hiányában

Ha valaki nem tud rendszeresen friss almát fogyasztani, gyógyszertári készítményekkel pótolhatja a legfontosabb tápanyagokat:

 

C-vitamin tabletták – az immunrendszer erősítésére.

Multivitamin készítmények – a B- és K-vitaminok pótlására, antioxidánsokkal kiegészítve.

Rostkészítmények – az emésztés és a bélrendszer egészségének támogatására.

Magnézium- és káliumpótlók – a szív- és érrendszer, valamint az izmok egészségéhez.

 

Az alma klasszikus, őszi gyümölcs, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Rendszeres fogyasztása támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, és hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint a csontok egészségéhez.    Nincsen alma a közelünkben? Ne aggódjunk, hiszen a benne található vitaminokat a PatikaPlus Gyógyszertárakban kapható készítményekkel is pótolhatjuk!

 

 

(Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. szeptember 29.

Hasonló cikkek

Magnézium és B-vitaminok szerepe a mindennapi energikusságban

Ősszel a napfény csökken, sűrűsödnek a teendők (iskolakezdés, munkahelyi határidők), gyakrabban tartózkodunk zárt térben – nem csoda, ha sokan fáradékonyabbnak, nyugtalanabbnak érzik magukat. Az energikusság azonban nem csak „akaraterő” kérdése: az idegrendszer és az anyagcsere finoman hangolt működéséhez többek között magnéziumra és B-vitaminokra is szükség van. Az alábbi útmutató közérthetően foglalja össze, miért fontosak, hogyan ismerhető fel a hiányuk, és miként illeszthetők be okosan az őszi rutinba.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 02.

Szezonális allergiák kezelése gyógyszer nélkül és patikai szerekkel

Az ősz sokak számára a meghitt hangulatot, a színes faleveleket és a hűvös reggeleket jelenti. Másoknak viszont az állandó tüsszögést, orrfolyást és könnyezést. Az őszi szezonális allergiák leggyakoribb kiváltói a parlagfű, üröm és más pollenek, valamint a nedves levelek között megjelenő penészgombák. Ezek nemcsak nappali kellemetlenséget, hanem nyugtalan éjszakákat és romló életminőséget is okozhatnak.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Körte – az ősz lédús vitaminforrása

A szeptember nemcsak a szilva és a szőlő hónapja, hanem ekkor érik be az egyik legkedveltebb, édes és zamatos gyümölcsünk, a körte is. Bár talán kevésbé látványos, mint a szőlő vagy a gránátalma, tápértéke és jótékony hatásai miatt viszont igazi kincsnek számít a mindennapi étrendben.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!