slot gacor hari ini slot gacor 2025 slot gacor thailand slot gacor
Allergia II.-Ételallergia | PatikaPlus | online patika, gyógyszertár, vásárlás, blog, kiadványok, patikakereső | PatikaPlus Gyógyszertárak
  

Allergia II.-Ételallergia



Mi a különbség?

Az ételallergia az immunrendszer válaszreakciója valamilyen étellel illetve annak összetevőjével szemben.Az immunrendszer az adott ételt ártalmasként ismeri fel és vele szemben védekezési reakciót indít el. Szemben az élelmiszerintolerancia nem az immunrendszer válasza,hanem az emésztőrendszeré.Akkor fordul elő ha egy étel irritálja a beteg emésztőrendszerét vagy nem képes lebontani valamelyik összetevőjét.

Hogyan különböztethető meg?

Az ételallergia tünetei minden alkalommal már igen kis mennyiségű étel elfogyasztása után jelentkeznek,míg az ételintolerancia dózis-függő,nem alakul ki minden egyes alkalommal,csak ha nagy mennyiségben vagy nagyobb gyakorisággal találkozik az adott étellel a szervezet.

A tünetek egy része mindkét esetben ugyanaz:hányinger,hányás,gyomorfájdalom,hasmenés.Az ételallergia tipikus tünete a csalánkiütés,bőrviszketés,légutak duzzanata,nehézlégzés,mellkasi fájdalom.A tünetek erőssége egyénenként változó,a legenyhébbtől akár az életet veszélyeztető állapotig terjedhetnek ki.A hirtelen kialakuló,életet veszélyeztető allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük,amely azonnali sűrgősségi ellátást igényel. Ételintoleranciánál gyakori kísérő tünet a fejfájás,ingerlékenység.

Mi váltja ki?

Az ételallergia okozói leggyakrabban a tej,tojás,olajos magvak(elsősorban a mogyoró),szója,halak és kagylók,paradicsom,szamóca. Az immunrendszer amikor először találkozik az adott anyaggal veszélyesként ismeri fel és válaszreakcióként ellenanyagokat termel. Amikor ismételt fogyasztásra kerül a sor ezeket az előre kialakított ellenanyagokat és más kémiai mediátorokat (pl.hisztamin) szabadít fel,amelyek az allergiás reakció tüneteit okozzák.
Az ételintoleranciák esetében a leggyakoribb a laktóz-érzékenység.Gyakori a mesterséges adalékanyagokkal (mint a glutamátok,tartósítószerek) ,a szulfitokkal (vörösbor) és a szalicilátokkal szemben fennálló intolerancia. Ezen ételek gyakori fogyasztása irritációt okoz a bélrendszerben amely felelős a hasi diszkomfort tünetek kialakulásáért. Számos esetben hiányzik vagy nem termel elegendő mennyiségű lebontó enzimet a szervezet,így a lebontatlan táplálékot a bélflóra baktériumai próbálják meg lebontani.Ennek következménye a fokozott gázképződés,elégtelen folyadékretenció miatt kialakuló hasmenés.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben allergiára vagy intoleranciára utaló tünetei vannak forduljon orvosához a pontos diagnózis felállításához. Fontos meghatározni,hogy melyik étel váltja ki a tüneteket,hogy a jövőben azt el lehessen kerülni. Súlyos tünetek jelentkezésekor a kezelőorvos részletes tájékoztatást ad a teendőkről.A kezelés a kiváltó étel teljes elkerülését jelenti. Természetesen a kialakult allergiás tüneteket kezelni kell. Bevételre szánt antihisztamin tartalmú tabletta csökkenti a bőrviszketést,csalánkiütéseket,illetve csökkenti a nyálkahártyák duzzanatát. Kalcium tartalmú pezsgőtabletták szintén alkalmazhatóak enyhébb tünetek jelentkezésekor.

Jótanácsok...

Kerülje azokat az ételeket ,amelyek akár nyomokban is tartalmazhatják azt az összetevőt, melyre allergiás.

Mindig olvassa el az élelmiszerek összetételét a csomagoláson.

Vendégségben,étteremben kérdezzen rá,hogyan készültek az ételek,hiszen az elkészítéskor is kerülhetnek bele olyan anyagok,melyekre allergiás.

Intolerancia esetében érdemes dietetikus segítségét kérni a megfelelő étrend kialakításához.


Tetszett a cikk?
 

2016. szeptember 20.

Hasonló cikkek

50 feletti ízületi fájdalom: természetes úton vagy gyógyszeresen?

Az ízületi fájdalom az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, különösen 50 év felett, amikor az ízületi porcok természetes módon veszítenek rugalmasságukból és csökken a kollagéntermelés. A kellemetlen tünetek azonban hatékonyan kezelhetők, akár természetes módszerekkel, akár gyógyszertári készítményekkel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Az egészséges tavaszi étrend: Hogyan töltsd fel a vitaminraktáraidat?

A tél után a szervezetünk vitaminraktárai gyakran lemerülnek, ami fáradtságot, gyengébb immunrendszert és hormonális egyensúlyzavarokat eredményezhet. A tavasz tökéletes alkalom arra, hogy friss, szezonális ételekkel és szuperélelmiszerekkel pótoljuk a hiányzó tápanyagokat, miközben támogassuk az egészségünket és a vitalitásunkat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Bélbaktériumok és agy: Hogyan befolyásolja a bélflóra a hangulatodat?

Az utóbbi években egyre több kutatás bizonyítja, hogy a bélflóra egészsége közvetlen hatással van a mentális állapotra. Az úgynevezett bél-agy tengely révén a bélbaktériumok befolyásolhatják a hangulatot, a szorongás szintjét és akár a depresszió kialakulásának kockázatát is.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!