Barion Pixel
  

Allergia II.-Ételallergia



Mi a különbség?

Az ételallergia az immunrendszer válaszreakciója valamilyen étellel illetve annak összetevőjével szemben.Az immunrendszer az adott ételt ártalmasként ismeri fel és vele szemben védekezési reakciót indít el. Szemben az élelmiszerintolerancia nem az immunrendszer válasza,hanem az emésztőrendszeré.Akkor fordul elő ha egy étel irritálja a beteg emésztőrendszerét vagy nem képes lebontani valamelyik összetevőjét.

Hogyan különböztethető meg?

Az ételallergia tünetei minden alkalommal már igen kis mennyiségű étel elfogyasztása után jelentkeznek,míg az ételintolerancia dózis-függő,nem alakul ki minden egyes alkalommal,csak ha nagy mennyiségben vagy nagyobb gyakorisággal találkozik az adott étellel a szervezet.

A tünetek egy része mindkét esetben ugyanaz:hányinger,hányás,gyomorfájdalom,hasmenés.Az ételallergia tipikus tünete a csalánkiütés,bőrviszketés,légutak duzzanata,nehézlégzés,mellkasi fájdalom.A tünetek erőssége egyénenként változó,a legenyhébbtől akár az életet veszélyeztető állapotig terjedhetnek ki.A hirtelen kialakuló,életet veszélyeztető allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük,amely azonnali sűrgősségi ellátást igényel. Ételintoleranciánál gyakori kísérő tünet a fejfájás,ingerlékenység.

Mi váltja ki?

Az ételallergia okozói leggyakrabban a tej,tojás,olajos magvak(elsősorban a mogyoró),szója,halak és kagylók,paradicsom,szamóca. Az immunrendszer amikor először találkozik az adott anyaggal veszélyesként ismeri fel és válaszreakcióként ellenanyagokat termel. Amikor ismételt fogyasztásra kerül a sor ezeket az előre kialakított ellenanyagokat és más kémiai mediátorokat (pl.hisztamin) szabadít fel,amelyek az allergiás reakció tüneteit okozzák.
Az ételintoleranciák esetében a leggyakoribb a laktóz-érzékenység.Gyakori a mesterséges adalékanyagokkal (mint a glutamátok,tartósítószerek) ,a szulfitokkal (vörösbor) és a szalicilátokkal szemben fennálló intolerancia. Ezen ételek gyakori fogyasztása irritációt okoz a bélrendszerben amely felelős a hasi diszkomfort tünetek kialakulásáért. Számos esetben hiányzik vagy nem termel elegendő mennyiségű lebontó enzimet a szervezet,így a lebontatlan táplálékot a bélflóra baktériumai próbálják meg lebontani.Ennek következménye a fokozott gázképződés,elégtelen folyadékretenció miatt kialakuló hasmenés.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben allergiára vagy intoleranciára utaló tünetei vannak forduljon orvosához a pontos diagnózis felállításához. Fontos meghatározni,hogy melyik étel váltja ki a tüneteket,hogy a jövőben azt el lehessen kerülni. Súlyos tünetek jelentkezésekor a kezelőorvos részletes tájékoztatást ad a teendőkről.A kezelés a kiváltó étel teljes elkerülését jelenti. Természetesen a kialakult allergiás tüneteket kezelni kell. Bevételre szánt antihisztamin tartalmú tabletta csökkenti a bőrviszketést,csalánkiütéseket,illetve csökkenti a nyálkahártyák duzzanatát. Kalcium tartalmú pezsgőtabletták szintén alkalmazhatóak enyhébb tünetek jelentkezésekor.

Jótanácsok...

Kerülje azokat az ételeket ,amelyek akár nyomokban is tartalmazhatják azt az összetevőt, melyre allergiás.

Mindig olvassa el az élelmiszerek összetételét a csomagoláson.

Vendégségben,étteremben kérdezzen rá,hogyan készültek az ételek,hiszen az elkészítéskor is kerülhetnek bele olyan anyagok,melyekre allergiás.

Intolerancia esetében érdemes dietetikus segítségét kérni a megfelelő étrend kialakításához.


Tetszett a cikk?
 

2016. szeptember 20.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!