Barion Pixel
  

Olajfa, a halhatatlanság szimbóluma



 

A nyári emlékek még elevenen élnek mindenkiben – s vannak, akik augusztus végére, szeptember elejére tervezik az éves nagy szabadság kivételét. A mediterrán éghajlat és a tengerpart szerelmeseinek közkedvelt utazási célja Spanyolország, Olaszország, Görögország, Törökország, Tunézia és Egyiptom. 

 

Ezek az országok (viszonylag) elérhető áron kínálnak nyaralást és gazdag programcsomagokat a magyarok számára (is), és a turisták mindenhol találkozhatnak a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyával, az olívaolajjal.

 

Az olívaolajat a bogyóból nyerik ki, mely az olajfán (Olea europaea) terem. Ez az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye: mintegy ötezer éve termesztik.

 

Egykoron pótolhatatlan táplálékul szolgált az ínséges időkben. Az olajfa bogyója a mai napig közkedvelt étel (főzve és sóban tartósítva egyaránt), gyógynövényként is tekinthetünk rá, az érett termésből kinyert olívaolajat pedig nemcsak főzéshez és halkonzerváláshoz lehet felhasználni, hanem a kozmetikai iparban is előszeretettel nyúlnak hozzá. Az ókori ember a világítási problémát is olívaolajjal oldotta meg, s jelentős szerepe volt az egyiptomi balzsamozási szertartásoknál is. 

 

Az olajfák rendkívül hosszú életű, csonthéjas termésű növények. Igazi túlélők. Remekül bírják a szárazságot, és még ott is vígan elélnek, ahol egész nyáron nem esik az eső.

 

Az olajfa nem hal meg, ha letörnek az ágai, ha kivágják, ha tövig leég egy villámcsapás vagy egy tűzvész miatt. Gyökere felső részéből új és új hajtások fakadnak – jelezve, hogy mekkora erő és élet lakozik benne.

 

Jeruzsálemben, a Getsemáne-kert évezredes olajfáinak a törzse csupán egy üres héj, a gyökérből növő ágak nyújtják fel a lombot. Az olajfa törzse kkörülbelül hét-nyolcszáz évig él, majd a fa folyamatosan megújul az új sarjhajtásokkal. Ez a növény vén korában is átültethető. Cipruson például az építkezésekről rendszeresen elszállítják a több száz éves fákat (melyek „útban vannak”), hogy máshol új otthonra lelhessenek.

 

A  cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/08/31/olajfa-a-halhatatlansag-szimboluma/


Tetszett a cikk?
 

2019. szeptember 02.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk az őszi hajhullás, korpásodás és fejbőrpanaszok ellen?

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet változik meg, hanem a testünk is alkalmazkodik a hűvösebb, szelesebb időjáráshoz. Amikor lehűl a levegő és előkerülnek a sapkák, sálak és a vastagabb kabátok, hajunk és fejbőrünk is különleges igénybevételnek van kitéve. Sokan ilyenkor azt veszik észre, hogy a hajuk jobban hullik, a fejbőrük szárazabb vagy épp zsírosabb lesz - és gyakran sajnos megjelenik a korpa is. Ezek a változások nem feltétlenül jelentenek betegséget – az évszakváltás természetes folyamatokat indít el, de érdemes tudatosan felkészülni rájuk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Hogyan ápoljunk kézbőrünket ősszel?

Az ősz beköszöntével nemcsak ruhatárunkat kell átalakítanunk, hanem bőrápolási rutinunkat is. A hűvös, szeles idő és a beltéri fűtés egyaránt megviseli a bőrt: gyakrabban jelentkezik szárazság, húzódás, repedezett kéz, kipirosodás, sőt, az érzékenyebb bőrűeknél akár ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Ahhoz, hogy bőrünk ősszel is egészséges és rugalmas maradjon, fontos a tudatos hidratálás, a megfelelő krémek használata és a kíméletes ápolás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Tőzegáfonya – az immunrendszer és a húgyutak védője

Ősszel a szervezetünk egyre inkább ki van téve a megfázásnak, a fáradtságnak és a húgyúti problémáknak. Nem véletlen, hogy ilyenkor sokan keresik a természetes immunerősítőket és avédelmező élelmiszereket. A tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) talán nem olyan ismert gyümölcs, mint az alma vagy a körte, mégis évszázadok óta a népi gyógyászat egyik titkos fegyvere.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 10. 30.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!