Barion Pixel
  

Amit a batátáról tudni érdemes



 

A batáta az utóbbi években egyre népszerűbb lett, mivel tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal (A, C, B1, B2, B6, E). C-vitamin tartalma 15-30 mg/100 g. A-vitamin tartalma 14000 NE, 961 μg/100g, (RDA 120%). 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, ami a többi zöldségféléhez képest soknak mondható. Ásványi anyagokban is gazdag (kálium, réz, mangán, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium, cink, szelén…). A béta-karotint is ki kell emelni e zöldség esetében, mely 8500 NE /100g.

 

A Limában található Nemzetközi Burgonyaközpont szakértője, Daniel Reynoso Tantalean írt egy tanulmányt, melyben az áll, hogy a benne lévő sok ásványi anyag miatt a batátának daganatmegelőző hatása van, valamint csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát. Kutatásai – melyet más tudósok vizsgálatai is alátámasztottak - szólnak arról is, hogy e növény lassítja az öregedést: a narancssárga változatban lévő béta-karotin csökkenti a napsugarak káros hatásait, így óvja bőrünk fiatalságát is.

 

Az antioxidánsok nemcsak a szabad gyökök negatív következményeitől védenek, hanem az immunrendszer működését is javítják. A lila színű édesburgonyában nagyon sok antocianinon van, mely gyulladásgátló, javítja a kognitív funkciókat.

 

A batáta javítja az immunrendszer működését, nagyon gazdag élelmi rostban (3,3g/100g), jó szolgálatot tesz a székrekedés és a puffadás elleni harc során. Sőt, a rostok elősegítik a jó baktériumok növekedését a bélben.

 

Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel segíti stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet. Száz gramm energiatartalma 490 KJ (117 kcal), tehát ideális választás diéta során is.

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2021/04/17/amit-a-batatarol-tudni-erdemes/


Tetszett a cikk?
 

2021. április 30.

Hasonló cikkek

Mindent a Staphylococcus aureusról – A láthatatlan veszélyforrás

A múltkori „A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni” című cikkben megígértem, hogy később bővebben is szólni fogok a „Staphylococcus aureus”-ról, s most jött el a „később”. Jöjjön tehát a „bemutatója” az egyik legismertebb baktériumnak, mely az emberi testben természetes módon is jelen lehet – mégis sokszor számos kellemetlen, néha súlyos fertőzéseket eredményezhet. Bár a legtöbb esetben ártalmatlan „lakója” a bőrnek és az orrnyálkahártyának, bizonyos körülmények között kórokozóvá válik és komoly egészségügyi problémákat okozhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 16.

A tengerparti nyaralás árnyoldalai: ezekre a fertőzésekre érdemes figyelni

A tengerparti vakáció a legtöbb ember számára a pihenést, feltöltődést és a napsütés élvezetét jelenti – ám a nyaralás során is leselkedhetnek ránk egészségügyi veszélyek, különösen fertőzések formájában. A meleg, párás környezet, a vízparti higiéniai kihívások és a megváltozott életmód együttesen hajlamosíthatnak különféle megbetegedésekre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 16.

Pollenallergia és szénanátha: Mit tehetsz a tünetek ellen?

A tavaszi és nyári hónapok sokak számára nemcsak a kellemes időjárást, hanem az állandó tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést is jelentik. A pollenallergia, vagy más néven szénanátha, világszerte emberek millióit érinti. De vajon mit lehet tenni a kellemetlen tünetek ellen? Hogyan lehet csökkenteni az allergiás reakciókat természetes módszerekkel és életmódbeli változtatásokkal? Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb megoldásokat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 05. 21.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!