A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen az egészségvédelem szempontjából, és kulcs lehet az esetleges betegségek leküzdésében is. Ha a szervezet vízháztartása nem megfelelő, nem tud kiegyensúlyozottan működni. Mit érdemes inni, ha náthásak vagyunk? A legfontosabb a tiszta víz. Emellett a fájó toroknak jólesik ilyenkor a meleg tea, amit citrommal és mézzel tehetünk finomabbá és még hatékonyabbá. Sokan esküsznek a gyümölcslevekre, de ezekből csupán a frissen préselt gyümölcslevek az igazán jók.
Gyömbér
A mézes gyömbértea igazi csodaszer a beteg testnek. A friss gyömbért hámozzuk meg, vágjuk fel szeletekre, majd öntsük le forró vízzel. Hagyjuk állni, majd frissen facsart citrom és narancs levével ízesítsük, mézzel édesítsük. A gyümölcsök levét és a mézet csak akkor tegyük bele, ha már kicsit kihűlt, forrón ugyanis tönkremennek bennük az értékes vitaminok. A gyömbér erőteljes íze oldja a letapadt váladékot, és segít testünknek izzadni, ami elősegíti a természetes tisztulást.
Csipkebogyó
A csipkebogyó köztudottan magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezért nagyon jótékony hatással van a meghűlt testre. Az immunrendszert támogatja, ezáltal a természetes védekezőképességet erősíti. Tévhit azonban, hogy a csipkebogyót meleg tea formájában érdemes elkészíteni. Forró vízzel leöntve ugyanis az összes „gyógyereje” elvész, tönkremegy a benne található sok C-vitamin. A helyes elkészítés az áztatás, mind a frissen szedett, mind a gyógynövényboltokban kapható, szárított csipkebogyó esetében. Öntsük le tiszta vízzel, hagyjuk állni, majd leszűrve fogyaszthatjuk is.
Méz
A méz ősidők óta alkalmazott gyógymód, nem véletlenül nevezik folyékony aranynak. Természetes immunerősítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő. A napraforgóméz kitisztítja a torkot, az akácméz és a repceméz pedig a torok fertőtlenítésére lehet megoldás. Immunerősítésre leginkább a vegyes virágmézet és a tiszta akácmézet ajánlják a méhészek.
Kiegyensúlyozott étkezés
Betegség esetén különösen fontos, hogy szervezetünket megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttassuk. A legjobb, ha sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, nyers állapotukban ugyanis rengeteg vitaminnal tudják segíteni beteg testünket. A megfelelő fehérjebevitel szintén fontos ilyenkor, ezért a húsok fogyasztása is ajánlott, de érdemes rá ügyelni, hogy ne legyenek nehezen emészthetőek az általunk választott ételek, ne terheljük meg a gyomrunkat. A töltött paprika és a halászlé tehát nem a legjobb választás betegség idején!
A humán papillomavírus (HPV) rendkívül elterjedt; bizonyos típusai nemi szervi szemölcsöket, mások daganatos elváltozásokat okozhatnak (pl. méhnyak-, szeméremtest-, végbél-, pénisz-, valamint egyes fej-nyaki daganatok). A védőoltás a leghatékonyabb megelőző eszköz – minél előbb kerül beadásra, annál jobb. Magyarországon a 7. évfolyamos lányok és fiúk számára az iskolai kampányban önkéntes és térítésmentes a vakcina, szülői beleegyezéssel.
Higiéniai szokások az iskolában – hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?
Az iskolakezdés minden évben új kihívásokat jelent a gyerekek és a szülők számára. A közösségbe kerülés vagy a hosszabb szünet utáni visszatérés együtt jár azzal, hogy a gyerekek sokkal több kórokozóval találkoznak, mint otthon. A megfázások, fertőzések és gyomor-bélrendszeri betegségek gyakran az iskolai közösségekben terjednek a leggyorsabban. A jó hír, hogy megfelelő higiéniai szokásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető – ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közös odafigyelése szükséges.
A szőlőmag nem csupán a borkészítés mellékterméke: a természet egyik igazi kincse. Magas antioxidáns-tartalma és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ez az apró mag igazi szuperételnek számít. Miért érdemes rendszeresen fogyasztani? Íme, a legfontosabb egészségügyi előnyei.
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.