Barion Pixel
  

5 tipp a meghűlés kezelésére



 

Sok folyadékfogyasztás


A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen az egészségvédelem szempontjából, és kulcs lehet az esetleges betegségek leküzdésében is. Ha a szervezet vízháztartása nem megfelelő, nem tud kiegyensúlyozottan működni. Mit érdemes inni, ha náthásak vagyunk? A legfontosabb a tiszta víz. Emellett a fájó toroknak jólesik ilyenkor a meleg tea, amit citrommal és mézzel tehetünk finomabbá és még hatékonyabbá. Sokan esküsznek a gyümölcslevekre, de ezekből csupán a frissen préselt gyümölcslevek az igazán jók.

 

Gyömbér


A mézes gyömbértea igazi csodaszer a beteg testnek. A friss gyömbért hámozzuk meg, vágjuk fel szeletekre, majd öntsük le forró vízzel. Hagyjuk állni, majd frissen facsart citrom és narancs levével ízesítsük, mézzel édesítsük. A gyümölcsök levét és a mézet csak akkor tegyük bele, ha már kicsit kihűlt, forrón ugyanis tönkremennek bennük az értékes vitaminok. A gyömbér erőteljes íze oldja a letapadt váladékot, és segít testünknek izzadni, ami elősegíti a természetes tisztulást.

 

Csipkebogyó


A csipkebogyó köztudottan magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezért nagyon jótékony hatással van a meghűlt testre. Az immunrendszert támogatja, ezáltal a természetes védekezőképességet erősíti. Tévhit azonban, hogy a csipkebogyót meleg tea formájában érdemes elkészíteni. Forró vízzel leöntve ugyanis az összes „gyógyereje” elvész, tönkremegy a benne található sok C-vitamin. A helyes elkészítés az áztatás, mind a frissen szedett, mind a gyógynövényboltokban kapható, szárított csipkebogyó esetében. Öntsük le tiszta vízzel, hagyjuk állni, majd leszűrve fogyaszthatjuk is.

 

Méz


A méz ősidők óta alkalmazott gyógymód, nem véletlenül nevezik folyékony aranynak. Természetes immunerősítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő. A napraforgóméz kitisztítja a torkot, az akácméz és a repceméz pedig a torok fertőtlenítésére lehet megoldás. Immunerősítésre leginkább a vegyes virágmézet és a tiszta akácmézet ajánlják a méhészek.

 

Kiegyensúlyozott étkezés


Betegség esetén különösen fontos, hogy szervezetünket megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttassuk. A legjobb, ha sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, nyers állapotukban ugyanis rengeteg vitaminnal tudják segíteni beteg testünket. A megfelelő fehérjebevitel szintén fontos ilyenkor, ezért a húsok fogyasztása is ajánlott, de érdemes rá ügyelni, hogy ne legyenek nehezen emészthetőek az általunk választott ételek, ne terheljük meg a gyomrunkat. A töltött paprika és a halászlé tehát nem a legjobb választás betegség idején!

 

Forrás: Galenus


Tetszett a cikk?
 

2021. szeptember 22.

Hasonló cikkek

Mit tehetünk a vállfájdalom elkerüléséért?

A vállunk az egyik legösszetettebb és legmozgékonyabb ízületünk, mely nemcsak a karok irányításában, hanem a fej és a törzs mozgásának koordinálásában is fontos szerepet játszik.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Mit tehetünk a premenstruációs szindróma (PMS) enyhítéséért?

Sok nő számára a menstruációt megelőző napok nem csupán testi, hanem lelki próbatételt is jelentenek.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Minden, amit a bárányhimlőről tudni érdemes

A bárányhimlő (varicella) az egyik legismertebb fertőző betegség, ami leggyakrabban gyermekkorban fordul elő.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 12. 18.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben    Elfogadom

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben    Elfogadom