Barion Pixel
  

Medvehagyma: bőrre és gyomorba egyaránt ajánlott



 

 

Emberi fogyasztásra a medvehagyma zöld részeit tudjuk felhasználni (fiatal leveleket) és a hagymát. Légmentesen, dobozva zárva a hűtőben egy hétig áll el. Ha egész évben élvezni akarjuk az ízét, akkor vágjuk apróra a leveleket, s szárítsuk ki – például a csalánhoz hasonlóan -, vagy le is fagyaszthatjuk jégkockatartóban (vagy lezárt nejlonzacskóban).

 

Ha a fagyasztást választottuk, akkor érdemes kicsi csomagokra bontva jegelni, mert akkor nem kell az egész pakkot felolvasztani. A fagyasztás után kiolvasztott medvehagyma rostjai szétesnek és sötétek lesznek, s ahogyan más növények (zöldségek, gyümölcsök), úgy ez is levet ereszt.

 

Még jobb megoldás, ha a leveleket sóval rétegezzük, olívaolajjal felöntjük, s légmentesen záródó üvegben tartósítjuk. Aki akar, esszenciát is készíthet belőle: ilyenkor tegyük üvegbe az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket, öntsük fel 38-40 százalékos gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinkával, s két hétig tartsuk jó melegen (a napon vagy a fűtőtest közelében)!

 

Ha valaki ódzkodik az alkoholtól, akkor teaként fogyaszthatja: forrázzuk le a leveleket (1-2 evőkanál) 3-4 dl vízzel, takarjuk le, hagyjuk ázni 5-10 percig, szűrjük le, és kortyonként fogyasszuk! Napi ajánlott adag: 2-3 csésze.

 

A medvehagymáról bővebb információ olvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/04/23/medvehagyma-gyogyhatasa-miatt-borre-es-gyomorba-egyarant-ajanlott/


Tetszett a cikk?
 

2018. március 26.

Hasonló cikkek

50 feletti ízületi fájdalom: természetes úton vagy gyógyszeresen?

Az ízületi fájdalom az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, különösen 50 év felett, amikor az ízületi porcok természetes módon veszítenek rugalmasságukból és csökken a kollagéntermelés. A kellemetlen tünetek azonban hatékonyan kezelhetők, akár természetes módszerekkel, akár gyógyszertári készítményekkel.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Az egészséges tavaszi étrend: Hogyan töltsd fel a vitaminraktáraidat?

A tél után a szervezetünk vitaminraktárai gyakran lemerülnek, ami fáradtságot, gyengébb immunrendszert és hormonális egyensúlyzavarokat eredményezhet. A tavasz tökéletes alkalom arra, hogy friss, szezonális ételekkel és szuperélelmiszerekkel pótoljuk a hiányzó tápanyagokat, miközben támogassuk az egészségünket és a vitalitásunkat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Bélbaktériumok és agy: Hogyan befolyásolja a bélflóra a hangulatodat?

Az utóbbi években egyre több kutatás bizonyítja, hogy a bélflóra egészsége közvetlen hatással van a mentális állapotra. Az úgynevezett bél-agy tengely révén a bélbaktériumok befolyásolhatják a hangulatot, a szorongás szintjét és akár a depresszió kialakulásának kockázatát is.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 04. 15.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!